трагом трача

Мобилни у операционој сали у супротности са Хипократовом заклетвом!

2084

Фотографије медицинског особља Клиничког центра у Нишу изазвале су лавину негативних коментара на друштвеним мрежама. Упркос томе, љекар који је објавио једну од фотографија каже да у томе не види ништа спорно

Популарним “селфијима” око операционог стола новог Клиничког центра, похвалило се претходних дана медицинско особље ове установе на друштвеним мрежама.

Док су корисници друштвених мрежа негодовали фотографисање кад се ,,пацијенту ради о глави“ и кад је потребна максимална прецизност и опрез, један од љекара Владимир Јовановић каже да у томе не види ништа спорно.

Јовановић је за ,,Јужне вести“ изјавио: ,,Па свуда је нормално у свету да се то слика, значи у целом свету је дозвољено да се слика, и ја сликам исто. Битно је да се пацијент не види, да му се не види лице, а апарат је нестерилан, и колица су нестерилна, стерилни су само инструменти. У суштини подови су нестерилни, ништа није стерилно, само су стерилни инструменти. То је табу тема да као мобилни не смеју да се уносе у салу. Па где ће да се оставе, на одељењу где нема касете и да ти други краду?”.

“Сад ту неки појединци су се нашли да коментаришу, који нису ни квалификовани, ко зна да л’ су завршили неке школе и ко зна шта раде у животу. Људи се свуда сликају, премијер се слика, директори се сликају, сликало се отварање Клиничког центра, сликају се прве операције”, додаје он.

Фото: Недељник

Међутим, управа Клиничког центра у Нишу не гледа благонаклоно на овај случај па је покренула дисциплински поступак против особља које се види на фотографијама.

Да све ово није тако безазлено као што објашњава Јовановић потврђују и стручњаци. Они подсјећају на случај који се десио прије пар година у Аману, када је љекар заборавио телефон у утроби пацијенткиње коју је породио царским резом.

Љекари са мало више искуства тврде да не постоји једноставна операција и да један погрешан потез или тренутак непажње може да изазове трагичан исход.

Подсјећамо да дио Хипократове заклетве гласи: ,,…Свој позив ћу обављати савјесно и достојанствено. Највећа брига ће ми бити здравље мог болесника. Поштоваћу тајне онога ко ми се повјери. Одржаваћу свим својим силама част и племените традиције љекарског звања…“

Дакле, највећа брига је здравље и приватност болесника, а не хвалисање по друштвеним мрежама.