Патријаршија спц

Маринос Рицудис добио Орден цара Константина!

2001

Његова Светост Патријарх српски Иринеј уручио је висока црквена признања оснивачу добротворне организације „Солидарност за Косово“ из Француске Арноу Гујону и бившем потпоручнику Ратне морнарице Грчке Мариносу Рицудису. Док је Гујон добио Орден Светог Саве првог реда, Рицудис је добио Орден цара Константина.

И док за рад Гујона готово сви знају у Србији, прича о грчком официру који је за вријеме НАТО агресије 1999. године одбио да узме учешћа у операцијама Алијансе и окренуо брод назад у луку, мало је позната.

Он је због тога завршио и на суду и у затвору, након чега је напустио ратну морнарицу, а ово му је био први пут да је посјети Србију.

„Маринос Рицудис био је у ситуацији да изврши дужност грчке државе и учествује у срамном нападу на наш народ, земљу и он је, као командант војног брода, дошао је у Јадранско море, где му савест није дозволила да испуни оно што је био дужан да учини, вратио се својим бродом у Грчку и отказао послушност да учествује у нападу на Србију“, рекао је патријарх, образлажући одликовања на свечаности у Патријаршији.

Због тог, како је рекао патријарх, великог и јуначког дjела, Рицудис је имао великих проблема и осуђен је на две и по године затвора и издржао је казну.

„Учинио је оно што чине велике душе и велике личности и после свега имао је толико савести да каже да није он херој, већ српски народ. Ми немамо довољно речи да се захвалимо за такав гест и такво поступање и зато смо одлучили да одликујемо господина Рицудиса највећим одликовањем наше цркве – орденом Светога цара Константина и да му се на тај начин симболично захвалимо за храбро и јуначко деловање“, рекао је патријарх Иринеј.