постоји само један услов

Купите кућу за 1 евро!

1678

Цијена од једног евра за вилу у једном од најчувенијих и милион пута опјеваних италијанскиг градића – звучи невјероватно. Међутим, ради се о плану три италијанска града (Gangi, Carrega Ligure, Lecce nei Marsi) којим администрација жели да спријечи да ова мјеста у будућности остану без становника и да буду избрисана са географске карте.

Неке некретнине се нуде чак и џабе, али то заиста не мијења поенту. Услов је само један; купац мора да се обавеже да ће поклоњену некретнину обновити, и то тако да ће у њу инвестирати најмање 25.000 еура.

Купци, наравно, неће добити ренесансне дворце с илустрација туристичких реклама, него рушевине зграде које треба спашавати од потпуног колапса. Или које у најбољем случају нису погодне за становање чак ни кућних љубимаца. Но, још увијек је ријеч о фасцинантним традиционалним грађевинама на прекрасним медитеранским локалитетима.

Из читаве Европе, многи су се већ и одазвали позиву, а њихова искуства кажу да су некретнинама које су добили бесплатно, вриједности након обнављања порасле најмање три пута. Уз то, сва је прилика да би тим некретнинама вриједност могла скочити још и вишеструко уколико се улагачу посрећи да мјесто у којем је обновио дом из снова, живне, и престане да буде недођија, Богу иза ногу.

Ова мјеста током дугог низа година демографски су страдала из низа разлога; незапосленост, природне катастрофе, нека су опустјела још онда кад више нису могла да поднесу нападе пирата.