објектив

Куманица – оаза мира у лимској долини (ФОТО)

2448

Манастир Куманица налази се између Пријепоља и Бијелог Поља, 13 километара од Бродарева, те се до њега стиже преласком границе између Србије и Црне Горе. Налази се у селу Врбница, на почетку клисуре ријеке Лим, са десне стране жељезничке пруге која повезује Београд и Бар.

Манастир Куманица је посвећен Светом архистратигу Гаврилу. Прво писано помињање манастира Куманице везује се за 1514. годину. У рушевинама Манастира сачувани су дјелови плоча за које се поуздано тврди да потичу из раздобља од краја 13. до средине 15. вијека, али је простор на сјеверној страни манастира нажалост уништен при градњи жељезнице, па је поузданије датовање првобитне цркве немогуће.

Претпоставља се да је златно доба живота манастира Куманица било у другој половини 16. и током 17. вијека. Претпоставља се, такође, да је манастир Куманица доживио урушавање и потпуно пропадање у другој половини 18. вијека, јер је дуго времена био разрушен и напуштен. Александар Дероко (историчар умјетности и архитекта) 1926. године затекао је манастирску цркву Куманице у рушевинама. Тада су извршена прва снимања и направљен је цртеж основе цркве, а касније је (1933. године) допунио Ђорђе Бошковић, претпостављајући да црква Куманице потиче из 16. вијека.

– У време када је Куманица први пут саграђена, на улазу у опасни лимски кањон у дубокој храстовој шуми под стеновитом литицом, представљала је оазу мира коју вероватно није имао ниједан манастир у лимској долини. Она је у том периоду била чувар светих канона до 18. века, када се из нама још увек непознатих разлога, зарушила – рекао је отац Николај који се налази на челу овог манастира.

У манастиру Куманица чувају се мошти Светог Григорија Куманичког, по легенди „српског просветитеља и бившег архиепископа”, који потиче „од свете и богоизабране лозе Немањића”. Ово није могуће историографски потврдити и вјерује се да је одраз легенде. Култ Светог Григорија Куманичког је и данас веома снажан код вјерника овог краја.

У овом манастиру су, до турског рушења, чуване мошти Светог Харалампија, великог борца против куге, која је у средњем вијеку харала овим крајевима.

Манастир Куманица је једно од ријетких светилишта у свијету, гдје се на дан Светог архангела  Гаврила, који се прославља 26. јула, сваке године окупи много припадника различитих вјера, који вјерују у исцјелитељску моћ светих моштију светитеља Гаврила.

Фотографије: Даница Кораћ