ново истраживање

Која је сврха женског оргазма?

2453

Тема женског оргазма и свега везаног за њега одувијек интригира машту мушкараца – било да је ријеч о начину на који она доживљава или глуми, колико га често постиже сама, или зашто га уопште има?

Управо је ово последње питање занимало још и филозофе у доба антике, па се тако и Аристотел чудио како жене могу зачети чак и ако не осјећају ништа (ако не доживе оргазам), док је мушкарцима оргазам нужан како би дошло до ејакулације и оплођивања јајне ћелије спермом. Самим тим је женски врхунац функционално сувишан, за разлику од бројних других животиња, те наизглед служи искључиво за емоционално повезивање с партнером.

Зашто је клиторис отишао из вагине?

Као аргумент у прилог томе, стручњаци су наводили чињеницу да је клиторис, задужен за оргазам, еволуцијски „нестао“ из вагине и смјестио се изван ње, што објашњава зашто неке жене могу доживјети врхунац само стимулацијом клиториса кроз самозадовољавање, а не и самим сексом с партнером, пише Индепендент.

Сада, научници тврде како су одгонетнули тајну тога зашто женски оргазам уопште постоји, а све то захваљујући проучавању мајмуна и других врста. Код многих сисаваца, мужјак започиње овулацију стимулирајући женку и тако је наводећи на плодност. Но код људи је та веза, одвајањем клиториса од вагине, изгубљена.

Можда нема јасну функцију, али је неизоставан

– Оргазам код жена је можда изгубио своју биолошку функцију, али никад неће нестати. То је зато што пенис и клиторис настају из истог дијела заметка. Кад би еволуцијом нестао клиторис, нестао би и пенис – објашњава еволуциони биолог Гантер Вагнер са Универзитета Јејл, истичући да би тада био угрожен сам опстанак људске врсте.

Женски оргазам је стога еволуциони траг, а очито је како данас он нема сврхе осим хормоналног и психолошког, односно емоционалног повезивања партнера, због чега се и јавља жеља за потомством.

Извор: Експрес