МЕДИТАЦИЈЕ ЉУБАВИ АНТОНИЈА ДЕ МЕЛА (8)

Како сами да створите свијет љубави?

1604

„Али говорим вама који слушате: Љубите непријатеље своје, добро творите онима који вас мрзе.“ Лк. 6,27

Заљубљени сте? Ето како одједном гледате потпуно другим очима свијет око себе. Откривате ширину и дарежљивост у себи, спремност за опраштање, једном ријечју „доброту“, иако сте прије тога можда били добни, ускогруди и нееластични. Људи са којима ступате у додир неизбјежно почињу да реагују на исти начин у односу на вас, и убрзо примјећујете да живите у свијету љубави који сте сами изградили.

Мислите сада о оним периодима када сте били лоше расположени, раздражени, пакосни, подозриви, чак и неуротични. У тим периодима запазили сте како су људи негативно реаговали у односу на вас, и живјели сте у једном непријатељском свијету, који су, међутим, створили само ваш мозак и ваше душевно стање.

Како се понашати да би се створио један срећан, добар и миран свијет? Неопходно је научити ову једноставну, лијепу, али и напорну вјештину: умјетност „гледања“.

Даћу вам метод: сваки пут кад се осјетите гнијевним или затрованим у односу на некога, немојте гледати ту особу, већ гледајте саме себе. Питање које треба да поставите себи није: „Шта није у реду са том особом?“ већ: „Шта ми ова раздраженост говори о мени?“

Одмах почните са постављањем таквих питања. Мислите на некога ко вам увијек квари расположење и понављајте себи ову, можда тешку, али ослобађајућу реченицу: „Узрок моје раздражености није у тој особи, већ само у мени“. Када ово кажете, потрудите се да откријете на који начин изазивате у својој души таква нерасположења и љутњу.

Прије свега мислите на ово: сасвим је могуће да вас мане (или такозване мане) конкретне особе нервирају баш зато што их и ви имате, скривене дубоко у себи, тако да их понекад уопште нисте свјесни. Ви тада несвјесно пројектујете на друге ове своје недостатке. Готово је увијек тако, али ријетко бива да неко то и призна.

Тражите зато у свом срцу мане које налазите у одређеној особи, и ваша раздраженост преобратиће се у захвалност, јер вам је њено понашање помогло да откријете мрачну страну себе.

Постоји још један аспект који би требало размотрити. Узмимо да вас нервира оно што нека особа говори или чини, јер њене ријечи и начин на који нешто ради откривају нешто из вашег живота или ваше личности, што ви одбијате да видите. Замислите неприлику коју стварају мистици и пророци – нико више није спреман да их сматра таквим када нас изазивају својим ријечима или својим животом.

Још једна ствар је јасна – нервира вас одређена особа, јер не живи према очекивањима које сте у себи изградили у односу на њу. Прва претпоставка: ако имате неко право да захтијевате од тог мушкарца или жене да се понаша према вашим програмима (кад се, рецимо, понашају на неправедан и окрутан начин), нека вам буде. Међутим, ако већ хоћете да промијените понашање те особе, зар не бисте били ефикаснији да нисте раздражени? Раздраженост у ствари само замагљује вашу перцепцију и чини вашу интервенцију неумјесном. Сваком је познато следеће: када неки спортиста (на пример, боксер) изгуби смиреност, његова акција губи на квалитету, јер му страст и бијес одузимају концентрацију.

Друга претпоставка: у многим случајевима, ви немате никаквог права да захтијевате да се неко понаша сходно вашим очекивањима. Неко други, суочен са истом особом и истим понашањем, не би уопште био изнервиран. Размишљајте о тој истини, и ваша љутња ће постепено нестати. Зар није нелогично с ваше стране захтијевати да и други живе по нормама и стандардима које су вам усадили ваши родитељи?

Обратите пажњу још на једну истину: ако узмете у обзир амбијент у коме је поникла конкретна особа, њена животна искуства, њен недостатак свјесности, закључићете да се она не може понашати друкчије. Веома је тачна изрека да спознаја свега значи опраштање свима. Када бисте истински познавали одређену особу, морали бисте је видјети као хендикепирану, умјесто за прекор и осуду, и ваша љутња смјеста би ишчезла.

Након такве промјене у вама, према истој особи односићете се са љубављу, а она ће вам највјероватније узвратити истом мјером, и тада ћете открити да живите у свијету љубави који сте сами створили.