легенда о лика цени

Како је гусар из Улциња постао капетан

1676

Кроз историју, Улцињ је дуго вјекова био познато гусарско гнијездо. Град су почев од XIV вијека почели да насељавају гусари из Малте, Туниса и Алжира. Обални дио, од данашњег Улциња па све до Котора, био је пиратско уточиште. Гусари су, посебно током XVII И XVIII вијека, представљали страх и трепет на мору. Пиратске банде толико су биле ојачале да су из дана нападале разне трговачке бродове који су пловили под разним заставама, пљачкали их и хитро упловљавали у своје заклоне које су правили дуж читаве улцињске обале.

Највећу штету од опасних напада гусарских заповједника претрпјела је млетачка флота. Осим упада и пљачке по трговачким бродовима, улцињски пирати били су познати и по трговини црним робљем. Због те чињенице велики дио становништа у Улцињу били су црнци из разних афричких земаља.

Међу старим Улцињанима и данас се спомињу приче о томе како је до 1878. године у Улцињу живјело 100 црнаца, као и то да је међу робовима тамничио и познати писац Сервантес по којем се један од улцињских тргова прозван Тргом робова. Ипак, најчувенија и најрадије препричавана међу Улцињанима и дан – данас је легенда о чувеном пирату Лика Цени.

Улцињанин Лика Цени био је најчувенији гусарски старјешина. Свакодневно је са својом пиратском војском нападао разне трговачке бродове, а каткада и читаве флоте. Једном приликом Лика Цени са дружином, потопио је брод на коме су се налазиле хаџије односно ходочасници који су путовали на ходочашће у Меку. То је био веома трагичан догађај који је имао одјека и изван Улциња.

Наиме, када је турски султан чуо за велику несрећу, наредио је да се Лика Цена пронађе и утамничи. Султан је такође, најавио и да ће богато наградити онога ко ухвати или убије Лика Цену.

Међутим, управо тада на мору се појавио други, такође веома опасан гусар – Ламбро или Аралампија како су га другачије звали. Родом из Грчке, Ламбро је веома добро познавао море и словио је за вјештог гусара. Веома опасан и неустрашив Ламбро је убрзо постао права „морска неман“ за многе трговачке бродове и поморске флоте. Вијест о Ламбровим злодјелима брзо је стигла и до самог турског султана. Како су штете које је правила Ламброва дружина биле огромне, султан је убрзо прогласио да ће дати веома богату награду, ономе ко ухвати или убије Ламбра.

Међутим, вријеме је одмицало, а султан није могао да пронађе Ламбра. Једино што му је у том тренутку остало било је да пошаље поруку Лика Ценију, да ће му све опростити уколико успије да уништи Ламбра.

Султан убрзо тако и учини, а Лика Цени са задовољством прихвати позив, обавезујући се пред сулатном да ће „или ухватити Ламбра, или сам погинути“.

Послије извјесног времена дође и до двобоја у којем је Лика Цени успио да убије Ламбра.

За учињену услугу, и поданост, турски султан Лика Ценију поштеди живот, подарившу му титулу капетана. Познати Улцињани, потомци Лика Ценија, такође су били истакнути капетани.

Легенда о Лика Ценију у народу се и данас често помиње као несвакидашњи догађај, па Улцињани са кољена на кољено, преносе причу о томе како је најпознатији улцињски разбојник захваљујући прсту судбине постао капетан.

Извор: travelmontenegro.me