КАКО СЕ РАСИПАЈУ ПАРЕ ИЗ ДРЖАВНОГ БУЏЕТА

Иван Брајовић и седам ,,патуљака”

2594
Илустрација: Бојан Булатовић

Вијест да предсједник Скупштине Црне Горе, Иван Брајовић, има седам савјетника никога није изненадила. Судећи по његовој интелигенцији заслужује још толико. Међутим, брине друга чињеница: седам савјетника Ивана Брајовића коштаће нас 412.944 евра за вријеме његовог четворогодишњег мандата

Пише: Даница Кораћ

Савјетници предсједника и потпредсједника Скупштине Црне Горе из прошлог сазива, њих 16, примају надокнаду након престанка функције и у те сврхе из државне касе мјесечно добију 19.500 еура. С друге стране, на нето плате десет актуелних савјетника руководства парламента исплаћује се 11.770 еура мјесечно.

Предсједник парламента Иван Брајовић има чак седам савјетника, на чије је нето плате у јуну издвојено 8.603 еура. Иван Брајовић прима 2001 евро. Можда је симболично јер је 2001. године изабран за потпредсједника СДП-а. Мислим да би му било много милије да плата буде 2015 евра јер се 2015. године ,,развео“ од Ранка Кривокапића.

Не чуди чињеница да предсједник Скупштине има седам савјетника. С обзиром на његову интелигенцију (,,бије“ га глас да је био један од најгорих и најдуговјечнијих студената Грађевинског факултета) заслужује још толико, али брине следећа чињеница: ко је дозволио тај луксуз у држави гдје се хиљаде младих људи налази на Бироу рада, гдје породице живе од социјале у износу од 100 евра, гдје је хиљаде радника остало на улици, гдје плате касне по пола године, гдје су примања у приватном сектору 200 евра, гдје се мајкама укидају накнаде, гдје су пензије 120 евра…

Иначе, Брајовић је познат по томе да воли немилице да троши државне паре. Сјетимо се само случаја ,,Рамада“ и конференције предсједника парламената земаља ЕУ у Братислави, када је био једини предсједник парламента који је водио са собом супругу. О трошку грађана, наравно.

За разлику од Брајовића, Кривокапић је имао чак 13 савјетника. Највећу накнаду, од бивших савјетника предсједника, прима Браниславка Вујадиновић 1.507 еура. Није ни чудо што је Кривокапића јако заболио раскид са ДПС-ом. Гдје ће сад СДП запошљавати савјетнике, савјетнике савјетника и све своје чланове који су 20 година били на државним јаслама пустошећи државну касицу-прасицу.

Од осталих плата које су наведене у скупштинском извјештају, завртјело ми се у глави, а да сам видјела извјештаје осталих државних институција (Владе, министарстава, агенција…) сигурно се не бих опоравила недељу дана. А тек телефони, секретарице, службени аутомобили, службена путовања… Питање је колико ће времена бити потребно Црној Гори да се опорави од овог пустошења.

Колико ћемо издржати под паролом ,,Смрт привреди, слобода администрацији“ – не знам али знам да ћемо ускоро умјесто чоколаде са Цетиња извозити савјетнике.