духовне лекције

Препустите се божанским енергијама!

1001

Пише: Донко Ракочевић

Отац Тадеј је говорио: „Бог је неухватљива енергија, и човјек носи у себи неухватљиву енергију. Када се усагласе те двије енергије, какав рај већ овдје на земљи, каква радост и свеобухватна љубав.“

Васељенски сабор који је одржан у Цариграду 1351. године прихватио је учење О ВЈЕЧНОЈ ТАВОРСКОЈ СВЈЕТЛОСТИ, тј. о вјечним божанским енергијама, али Православна црква ни до данас није у потпуности прихватила учење исихаста и мистика.

Ја нисам у стању да тихујем, као Свети Сава, по мјесец и нешто дана, али вјерујем у учење исихаста. И вјерујем у чуда. Можемо да их искусимо у сваком тренутку свог живота уколико престанемо да покушавамо да све разумијемо инетлектом и уколико баталимо наше процјене и мишљења и научимо да помало тихујемо, јер тако ћемо бити потпуно отворени за утицај божанских енергија.

„Ако се људи у брзини свога размишљања на тренутак зауставе, њихов ум ће се одморити, али ће им се и божанска благодат лако приближити. Знање без просветљења је пропаст.

Ако се неко труди на духовном плану, тада га Бог и просветљава. Тада он има божанско просветљење, божанска искуства, и нема своје сопствене мисли, па зато и види далеко.“

(св. Старац Пајсије Светогорац)

Бог је за нас припремио много више него што можемо да замислимо., али му ми не дозвољавамо да нам то пружи, јер ми имамо своје стриктно зацртане планове и личне приче у које смо се зачаурили. Затварајући се на тај начин, остављени смо без могућности да примамо оно што је исправно и савршено за нас у сваком тренутку.

Бог дјелује својим енергијама на најчудесније и најтајанственије начине. Ако дозволимо да дјелује и према нама, ако вјерујемо и уздамо се свим срцем, све ће нам доћи без икаквог напора. Бог је једини који може да отвори поједина врата и да нас приближи људима који ће нам помоћи и подупријети нас на нашем путу.

За исихасте и мистике,  није знање – свјетлост, него је божанска енергија – знање.