АРНО ГУЈОН СНИМИО ФИЛМ О СТРАДАЊИМА СРБА

Француз који је живот посветио Србима на Космету

1806

Французи су Србе са Косова називали монструмима, а сада је цијела Европа занијемела због филма Арноа Гујона. Иначе, захваљујући Арноу, на Косово је од 2004. године стигло 40 конвоја хуманитарне помоћи у вриједности од 3.5 милиона евра. Кроз директне инвестиције уложено је 1.2 милиона евра у обнову 24 школе, обнову болница, цркава и манастира

Француски хуманитарац Арно Гујон, који последњих 13 година помаже Србима на Косову, ријешио је да допринесе на још један начин. Прије два дана на француској телевизији КТО емитовао је документарац о страдањима Срба, па је тако Европа први пут „прогледала“ и стекла праву слику о напаћеним Србима.

– Французи су коначно видјели истину о ситуацији на Косову и Метохији. Било би безразложно крити да осјећам известан понос због тога. Без политике и крупних речи, обични грађани Француске чули су инстинско свједочење о Србима на Косову. И то је наша највећа награда – рекао нам је Арно.

Додао је да осјећа невјероватну радост што је успио да допре до телевизије и прикаже праву истину, и то ону која је потпуно другачија од слике коју су француски медији емитовали за време НАТО бомбардовања и погрома Срба са Косова.

Срби су тада представљани као монструми који заслужују све што им се дешава. Слика правог стања, захваљујући Арноу, сада је нашла пут до људи у Европи.

Од 2004. године до данас, захваљујући Арноу, на Косово је стигло 40 конвоја хуманитарне помоћи у вриједности од 3.5 милиона евра. Кроз директне инвестиције уложено је 1.2 милиона евра у обнову 24 школе, обнову болница, цркава и манастира.

Улагањем у фарме и пластенике оживио је економију на Косову, па људи више не живе само од хуманитарне помоћи, већ од свог рада. Све ово урадио је један човјек, вођен само људском жељом да помогне.

Документарац који је снимио само је још један од начина да добије у тешкој хуманитарној, људској борби. У борби за народ који по рођењу није његов, али јесте по души.