ПОГЛЕД С ИСТОКА

Да ли је Бранко Радуловић прогоњенији од Исуса Христа?

2422

Пише: Донко Ракочевић

„Ми у Демократском фронту немамо проблем да олош назовемо олошем, битангу – битангом, лопова – лоповом, и криминалца – криминалцем; нити ћемо тражити неке еуфемизме и лирске изразе да опишемо овај хаос у Црној Гори“, рекао је недавно на конференцији за новинаре, Милан Кнежевић, предсједник Демократске народне партије.

И, заиста, слушамо то свакодневно у парламенту, посланици Демократског фронта изговоре толико увреда и псовки, уз бијес и мржњу, да је то постало нормално онима који их прате крај малих екрана. Уз разумијевање њихове тешке ситуације, неправде које су им причињене у више ситуација, не само у афери „државни удар“, не могу да се отмем утиску да то помало форсирају да би оправдали свој повратак у „Синђин парламент“.

Јуче и данас, проф. др Бранко Радуловић, понашао се у Скупштини Црне Горе као последњи уличар, као учесници „Задруге“, ријалити програма на Пинку, а када га је председавајући Иван Брајовић културно упозорио, он је тек побијеснио: „Ко си ти да ме прекидаш? Ти си спрдња!“, подвикнуо је Брајовићу, који га је опет максимално испоштовао и замолио да се тако не понаша.

Исус Христос је био у тежој ситуацији од посланика Демократског фронта, па није изрицао тешке ријечи и увреде. Увијек је износио истину људима, чак и када их је она можда вријеђала, али бирајући ријечи и не прикривајући Божју љубав.  Док је изговарао најоштрије укоре, у Његовом гласу осјећале су се сузе.

Најбољу поуку налазимо у Христовом односу према фарисејима. Отворени укори које им је неустрашиво упућивао, представљају најснажније и најоштрије укоре које је икад ико упутио. Многи од фарисеја којима је била упућена Исусова оштра критика, постали су после Његови следбеници.

Чак и је неустрашиви апостол Павле изразио бојазан да је доследна критика, коју је под утицајем Светог Духа морао да изнесе, можда била преоштра. Пошто је послао писмо Корићанима, Павле се уплашио да је можда предубоко сјекао, а желио је само да помогне. Чак је у у једном тренутку хтио да повуче своје ријечи, али је осјећао каква опасност пријети цркви у коју се увукао гријех.

„Ја сам најпрогоњенији човјек у историји савремене Црне Горе“, узвикну данас Бранко Радуловић. А истина је сасвим супротна: он је најпривилегованији човјек у савременој Црној Гори. Јер, гдје би то друго овако неписмен, необразован и некултуран човјек могао да буде посланик и професор Универзитета.

Па, буквално у свакој реченици он има грешке у падежима. Да не говорим о тоталној неповезаности реченица, разним несувислостима и баналностима које нијесу примјерене ником, а камоли посланику и професору Универзитета. А не заврши нити један иступ да не исхвали себе у свим могућим аспектима.

Када би Сунце рекло ја сам свјетлост – потамнело би! (записао је епископ Николај у књизи „Ријечи о свечовјеку“).