ЖАЛИЛИ СЕ ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ

Дубровачки Срби написали петицију против владике Григорија!

4494

Свих 3500 Срба који живе у Дубровнику жалило се патријарху Иринеју зато што је владика Григорије одлучио да истјера Српско национално вијеће из једне канцеларије како би отворио ресторан!

Владика захумско-херцеговачки Григорије више пута је био прозиван у медијима због мућки са некретнинама, али овога пута је превазишао самог себе. Избацио је на улицу Вијеће српске националне мањине града Дубровника, што је изазвало гњев и буру незадовољства око 3500 дубровачких Срба, који петицијом траже од патријарха Иринеја да их изузме из јурисдикције недостојног владике, односно да се дубровачка парохија директно потчини Синоду СПЦ.

„Срби у Хрватској тренутно су најугроженија заједница у Европи и било би природно да наша црква и епископи имају кљчну улогу у очувању националног идентитета, окупљају и помажи свој народ и вјернике, умјесто што их тјерају и избацују на улицу за шаку сребрењака“ – каже се у обраћању дубровачких Срба патријарху Иринеју.

Под изговором наводног проширења галерије икона, владика Григорије је наредио да вијећници СНВ-а напусте канцеларију од 15 метара квадратних за коју су уредно плаћали кирију у износу од 2000 куна. Канцеларија је кључна за рад и функционисање јединог националног удружења Срба у Дубровако-неретванској жупанији, које се стара о положају Срба на крајњем југу Хрватске.

„На велико  наше разочарање, владика Григорије је одлучио да истјера срске вијећнике, под изговором проширења галерије, а у ствари планира да ту отвори ресторан. Зар је важнији ресторан, па чак и галерија да је у питању, од рада једине српске институције у Дубровнику. Редовно смо плаћали за тај простор, умјесто да Црква помогне наш рад, како би сачували идентитет српског народа у овом крају, како би спријечили процес покатоличавања Срба у Дубровнику“, каже се даље у петицији.

Они даље наводе да СПЦ има веома вриједну имовину у најстрожијем језгру древног Дубровника, захваљујући српским трговцима и добротворима, породицама Бубало, Николајевић, Бошковић, Турнић и другима, које су у прошлости своју имовину поклањале нашој Цркви са циљем да она помаже Србе, рад националних удружења и организација. Десетине станова и пословних простора на најатрактивнијим локацијама око Страдуна херцеговачка епархија изнајмуљу по баснословним цијенама дубровачким угоститељима и трговцима, од чега се остварује вишемилионски годишњи приход.

Др Владислав Трунић, бивши предсједник црквене општине СПЦ у Дубровнику, који је своју имовину раније поклонио Цркви, такође је једна од потписника петиције против владике Григорија.