СЕДАМ МАГИЧНИХ ПРЕПОРУКА АЛАНА ВАТСА

Доживимо живот као плес!

2355

Алан Ватс (1915-1973) је један од најпознатијих тумача источњачке филозофије за савремени Запад. Поред свих квалитета које је посједовао овај сјајан писац и говорник, имао је и јединствен дар изражавања сложених мисли у врло једноставној форми.

Пише: Даница Кораћ

Ево неколико магичних мисли Алана Ватса:

1. Човјек пати само зато што озбиљно схвата оно што су Богови створили за забаву.

Ако постоји нешто што је Алан хтио од нас, то је да уживамо у животу и да доживимо живот као плес. Ми смо мала тачка у огромном универзуму и нема потребе да ствари схватамо превише озбиљно. Изађите и уживајте у овом прелијепом искуству.

2. Мутна вода се најбоље чисти остављајући је на миру.

Ова мисао упућује на Паретов принцип (80 % резултата долази од 20 % дјеловања). Једноставно жели рећи да не форсирамо ствари, да не стварамо тензију. Понекад ствари испадну боље ако их пустимо да саме иду својим путем и да се једноставно догоде.

3. Имати вјеру значи вјеровати води. Када пливате, ви не хватате воду, јер ако то радите, потонућете и удавити се. Умјесто тога ви се опустите и пливајте у њој.

Ова мисао упућује на претходну. Повјерење, као што многи погрешно замишљају, не значи да сте привржени стварима или људима, већ се ради о пуштању, имајући вјеру у цијели процес. У животу, не можемо вјечито живјети у страховима, формираним мислима или плановима. Било која од ових сигурности и тражење навика, као и вјеровања у навике ће нам само отежати пут којим идемо напријед и умањити ужитак у животу.

4. Што више ствар тежи да буде трајна, више тежи да буде беживотна.

Заједничка основа у источној филозофији је мисао да је животна суштина у пролазности у којој се налазимо, а то је нешто што је сигурно истина. Живот је у ствари процес између живота и смрти, стварању и деструкцији, промјени. И то је љепота живота. Увијек постоји нека страст у промјени и то увијек доноси нешто ново за нас. Морамо признати ово као нашу природу јер она то јесте.

5. Ствари су такве какве јесу. Гледајући у свемир ноћу, ми не правимо поређење између добрих и лоших звијезда, нити између добрих и лоше распоређених сазвежђа.

Алан сматра да је овај систем етикетирања бесмислен, јер не постоји добро или лоше, негативно или позитивно. На крају крајева све је исто, само постоји друга страна истог новчића. Ако се стално противимо једној страни новчића, никада нећемо видјети живот, као што стварно јесте, а то је палета боја с много различитих боја и нијанси.

6. Нико није толико опасно луд као онај ко је здрав све вријеме: он је као челични мост у недостатку флексибилности, а редослед у његовом животу крут и крт.

Крутост је само синоним за досадну, неприродну и ограничену визију. У животу је битно да се крећете попут воде, да течете, зато многи источни филозофи имају однос према води као великом учитељу. Живот је нестабилан и спонтан, бити ригидан у животу води вас само до досадног и ограниченог пута у животу.

7. Сjутрашњица и њени планови неће имати никакав значај, уколико не живите у контакту с реалношћу у садашњости, јер ви сте у садашњости и само у садашњости живите.

Више је него истина да само живећи у садашњости ми заиста уживамо у свим задовољствима живота и елиминишемо сваки страх у будућности, нервозу или депресију. Бескорисно је живети за будућност када је не живимо онда када дође. Учите да живите сада и моћи ћете уживати у свему осталом што вам буде долазило.