КИРО РАДОВИЋ, НАРОДНИ ФИЛОЗОФ

Да је Његош живио у 20. вијеку, комунисти би га ликвидирали!

2580

Живојин Киро Радовић је заштитни знак слободне Црне Горе друге половине 20. вијека, оног малог дијела људи који су смјели да проговоре и нешто паметно кажу. Један од предводника студентских демонстрација 1968. године. Једини човјек који је робијао због Његоша

Припремио: Донко Ракочевић

*   *   *

Некада је била херојска Црна Гора, а сада је поприште профита.

*   *   *

Његош је узео доста мисли из народа, као на примјер: “Благо томе ко довијек живи.” То су мале праволинијске мисли, али кад Његош одалами: “Земља стење, а небеса ћуте” или “Вјечна зубља вјечне помрчине нит’ догори нити свјетлост губи”, то су мудрости које су вјечито другачије, колико год и како год да их тумачиш, нијеси их никада до краја протумачио.

*   *   *

Морамо да поставимо стражаре у Цетињском манастиру да чувају мошти Светог Петра, да га не изруче Хагу, да га не спале као ратног злочинца. Јер је он само у боју на Мартинићима, као војсковођа, 11. јуна 1796. године, пребројао 2500 посјечених турских глава. Шта су Младић и Караџић за њега.

*   *   *

Његош каже: “Без будала тупога погледа, шта би бистри уми представљали.” Пазите, није он то случајно рекао, вазда је, и тада и данас, већина била тупога погледа. И сад партије рачунају с тим да је огромна већина грађана глупа, па прилагођава своју политику њима. Нијесу луди да се прилагођавају неколицини паметних.

*   *   *

Култура је врло опасна за национални опстанак. Карађорђе је са неписменим Србима згромио турски Београд, а културни Београђани су га предали неписменом Јосипу Брозу!

*   *   *

Никада нико у Црној Гори није викао: “Напријед за Дукљу!” Него: Напријед за Косово и Обилића! Сви Црногорци су сањали Обилића медаљу.

*   *   *

У историји људског рода, никада гузица није побиједила јуначки образ као у данашњој Црној Гори.

*   *   *

Да је Његош живио у 20. вијеку, комунисти би га ликвидирали!