да ли је борислав ђорђевић - српски Боб дилан?

АНДРИЋЕВА НАГРАДА: Куста „частио“ Бору 25.000 евра!

3172

Да ли је Бора Ђорђевић заиста српски Боб Дилан како га је својевремено назвао Матија Бећковић? Андрићев институт из Вишеграда сматра да је његова књига пјесама „Пусто острво“ најбоља књига објављења у Србији и Републици Српској и зато му је данас додијељена Велика награда „Иво Андрић“

Погледај дом свој, анђеле, на Западу ништа ново, за идеале гину будале – само су неки од стихова Борисава Боре Ђорђевића. За свој пјеснички изражај добио је и награду која носи име славног нобеловца. Велику награду Иве Андрића уручио му је Емир Кустурица, за књигу поезије „Пусто острво“, коју је жири прогласио најбољном прошлогодишњом књигом на подручју Републике Српске и Србије. Уз награду је добио и чек на 25.000 евра.

Многи су, на друштвеним мрежама, на нож дочекали овакву одлуку жирија, па је било и малициозних коментара у стилу: „Мора да је пукао на кладионици, па Куста хоће да га извуче из г…..!“

Добитник на додјели, ипак, није остао нијем на критичке коментаре у јавности последњих дана.   Могао је и неко други да добије ову награду, признао је познати рокер, а за оне који су због тог негодовали, имао је поруку у свом стилу:

„Стицајем околности награду сам добио ја. И онда су се плаћеници и паћеници побунили. Неки од тих великих мислилаца калибра ‘писма читалаца’ су написали да се Иво Андрић преврће у гробу. Ево ко се још преврће – Владислав Петковић Дис, Бранко Радичевић, комшија из Чајетине Михајло Чуповић, и многи други велики писци, чија имена носе награде које сам већ добио“.

„Шта су гусле ако нису будућа гитара и шта је Филип Вишњић ако није будући Бора Ђорђевић који је `запржио чорбу` толиким јаловим учитељима хартије и родитељима `мртвих слова на папиру`, спајајући мелодију и реч, музику и поезију, политику и поетику, он и његови саборци вратили су поезији изгубљену милионску публику. Зато је с правом речено да се Бора Ђорђевић на енглеском зове Боб Дилан, а Боб Дилан на српском Бора Чорба“, истакао је Матија Бећковић.

Награду за животно дјело добио је кинески писац Ју Хуа.

„Када сам пре десет година први пут прочитао ‘На Дрини ћуприја’, нисам могао ни да замислим да ћу се наћи овде, а још мање сам могао да замислим да ћу добити награду која носи Андрићево име“, рекао је Ју Хуа.

Жири који је одлучивао о овогодишњим лауератима чинили су Јован Делић, Емир Кустурица и Мухарем Баздуљ.

Велика награда Иве Андрића додељује се трећу годину. Андрићев Институт делује у оквиру Андрићграда, који је изграђен по идеји режисера Емира Кустурице.