ПОРТРЕТ

АЛЕКСАНДАР ЗВЕРЕВ: Нова „зверка“ АТП тура!

2116

Још тамо 2. фебруара 2004. почела је нова ера тениса, ера у којој ће се на позицији броја 1 измјењивати ‘велика четворка’. Заправо, ‘велика тројка’ – јер до 7. новембра 2016. измјењивала су се само три имена (Федерер, Надал и Ђоковић), да би се придружио и Мареј, те тако заокружио причу о великој четворци. Та ера још увијек траје и трајаће још неко вријеме.

У последњих 13 година било је неколико претендената за детронизацију, али колико је ико од њих заиста био близу тог подвига? Систем бодовања у последњих је 10 година онемогућио да, за разлику од женског тениса, неко дође до броја 1 без освајања Гранд Слема. У истих тих 10 година било је неколико побједника или финалиста Гранд Слемова изван „велике четворке“ који су с тим резултатом успјели доћи на само два-три мјеста од врха. Најближи је заправо био Вавринка, који је с три Гранд Слем титуле дошао до броја 3, али у недостатку константе роком сезоне није дошао у праву прилику лова на сам врх.

Већ годинама се нагађа ко ће бити тај који ће прекинути еру владавину „велике четворке“. Најављивали су се разни клинци и нове генерације, јер спорт треба нове јунаке, али још нико није дошао у озбиљну прилику засјести на трон.

САШИН УСПОН

Александер Зверев, од миља Саша, рођен је 1997. у тениској породици руског поријекла која се 1991. преселила у Њемачку. Оба родитеља су била дубоко у тениском свијету – отац професионални играч (најбољи пласман: 175 АТП), а мајка тренер. Брат Миша, рођен док су Звереви још били у Русији, 29-годишњак је који се већ 12 година такмичи на Туру и догурао је до 25. мјеста на АТП љествици. Дакле, Сасша има све генетске предиспозиције постати великим играчем, а те предиспозиције су се преточиле у енормну количину талента. Тенис је почео играти као петогодишњак, прича енглески, њемачки и руски, а тениски идол му је Роџер Федерер. И баш је њега у недјељу побиједио у финалу Монтреала за своју другу титулу у Мастерс серији.

Као јуниор је биљежио врло запажене резултате – с 16 година је достигао јуниорски број 1, а непосредно прије 17. рођендана освојио јуниорски Аустралин Опен и тиме затворио јуниорску каријеру. Било је прича како се лоше понашао, провоцирао противнике, у млађим данима кад се играло без судија чак и поткрадао супарнике. Је ли била ријеч о злим језицима или је заиста било тако, па је с годинама канализовао тај менталитет у побједе – не знам, али приче које нису уобичајене за будуће младе звијезде су и те како постојале.

Иако је прелаз на сениорски Тур био тежак за њега у првих неколико мјесеци, ту 2014. је успио затворити на 135. мјесту АТП листе. Током његовог успона у јуниорским данима, био је у истом кошу с неколицином екстремних талената свјетске класе. Кyргос, Хачанов, Чанг, Ћорић, Рубљов, Тифо и Козлов – сви су редом најављивани као нова генерација с потенцијалом успона на број 1. Сви су били рођени између 1995. и 1998. и сви су редом имали енормне резултате у јуниорској конкуренцији. Зверев је био један у том низу и резултатима није искакао – напротив, нека од ових имена су имала бржи пробој у топ 100 и скалпове над легендама тениса. Све до ове године!

Ове је године Саша освојио два турнира Мастерс серије и остварио побједе над Федерером, Ђоковићем и Вавринком. У мају је ушао у топ 10 и показао да је дефинитивно прескочио своје конкуренте из јуниорских дана оставивши их све далеко иза себе. Свеједно, што му даје право да циља на број 1?

Његово вријеме могло би врло брзо доћи.

Ове године Саша стварно изгледа зрелије и комплетније него икад досад, што је и логично јер му је само 20 и још се развија као играч. Иако је у првом колу Монтреала замало испао од Гаскеа (спектакуларно спасио меч лопту), у сљедећа је четири меча нанизао побједе без изгубљеног сета.

САШИНИ КВАЛИТЕТИ

Сервира одлично – у пет мечева је имао постотак првог сервиса 63,8 посто; постотак добивених поена након убаченог првог сервиса 72,8 посто; шест је пута губио сервис током цијелог турнира, а два меча затворио без изгубљеног сервиса. Подједнако је добар с оба основна ударца и с оба може потегнути винер у било којем смјеру. Подједнако је добар у офанзивном и у дефанзивном дјелу поена. Покушава играти агресивно и бити тај који диктира темпо, стоји близу основне црте, игра у пењању, а сваку лопту без дубине или брзине моментално кажњава и улази у терен. Кад се нађе у дефанзиви, одлично се брани и креће за своју висину, а чим успије одгурнути противника од терена, приближава се линији и врхунском транзицијом прелази у фазу напада, гдје опет он диктира поен. Своја оружја константно развија и постаје све опаснији – како на сервису, тако и на ритерну. Ментално је спреман побјеђивати најбоље без да му то представља некакве посебне скалпове, а за тако младог играча је јако константан и пун је самопоуздања.

Без обзира што је монтраелска Федерерова представа била далеко од овосезонских турнира, напросто је немогуће не примијетити Сашину одлучност и свијест да му је овдје мјесто. На Гранд Слемовима није досад долазио даље од осмине финала, али вјерујем да је само питање времена када ће постати константан учесник других седмица Гранд Слемова.

Ове су се године у врху поново испрофилирали чланови старе гарде – Надал и Федерер, а Зверев је показао да се с њима и те како може носити. С Надалом има однос 0:3, иако му је два пута опасно запријетио, док с Федерером има 2:2. Такође му иде у прилог да тренутно нико нема потпуно суверену доминацију у којој се броју 1 није могло нити приближити.

С обзиром да му до броја 1 фали још пуних 3000 поена, сулудо је очекивати да ће се ускоро борити за врх табеле. Ера тениса која је започела 2. фебруара 2004. још траје и тениска аристократија „велике четворке“ нема правих изазивача. Међутим, у идућој се сезони заиста може догодити да о Звереву почнемо причати као о легитимној новој генерацији која може направити смјену на броју 1 – јер све предиспозиције заиста има.