СКИДАЊЕ ПРАШИНЕ

Аћиму Вишњићу скинут имунитет зато што је причао о незаконитим пословима Миловог кума!

3789

У септембру 1994. године, Скупштина Црне Горе је скинула имунитет посланику Српске радикалне странке Аћиму Вишњићу, због ријечи изговорених за скупштинском говорницом – оптужби на рачун премијера Мила Ђукановића и његовог кума Вука Рајковића. Скупштином је те ноћи, до 7 сати ујутру, предсједавао Срђа Божовић, и на превару узео ријеч посланику Вишњићу. То је било вријеме јединственог ДПС-а чији је шеф посланичког клуба био Предраг Булатовић

 Припремио: Љубиша Морачанин (на основу стенограмских забиљешки)

Иако је на састанку посланичких клубова договорено да засиједање Скупштине те вечери потраје до 23 сата, предсједавајући Срђа Божовић је прекршио договор и продужио засиједање на цијелу ноћ, до 7 сати ујутру. Опозиција је још прије 22 сата напустила парламент зато што ТВ пренос није вршен на првом програму.

Аћим Вишњић се јавио за ријеч 45 минута после поноћи, да говори о експозеу предсједника Момира Булатовића, и саопштио да ће да говори од 6 сати ујутру, на што је имао право по пословнику (тада није било ограничења времена). Међутим, послије пола сата његовог наступа, посланици ДПС-а су почели напуштати салу, да би након сат времена у сали остала само два посланика, и то Српске радикалне странке.

ВИШЊИЋ: Нема кворума, нећу да говорим док се не утврди кворум… Има ли господине Божовићу нека столица да ја сједнем мало… (ћутање пар минута)… Или дајте паузу… или… Има доста милиције, можда је то кворум…

БОЖОВИЋ: Наставите, доћи ће они…

ВИШЊИЋ: Ево, чекамо пет минута, ако не буде кворума за пет минута, идемо да спавамо… (поново ћутање, скоро минут)

БОЖОВИЋ: Господине Вишњићу, хоћете ли да говорите или нећете?

ВИШЊИЋ: Ја хоћу, али ако постоји кворум, и ви мене не можете да удаљите одавде ако нећете да демонстрирате силу, јер ја само хоћу да се поштује пословник… (ћутање 20 секунди)

БОЖОВИЋ: Молим посланике да уђу у салу да прате излагање… Господине Вишњићу, изволите…

ВИШЊИЋ: Молим вас, пребројте… Пословник каже да не може да се настави расправа у присуству три посланика…

БОЖОВИЋ: Не може да се одлучује…

ВИШЊИЋ: Прочитајте гдје то пише!

Срђа Божовић

БОЖОВИЋ: Наставите!

ВИШЊИЋ: Кад се стекну услови.

БОЖОВИЋ: Не треба кворум за расправу.

ВИШЊИЋ: Да би посланици могли да одлучују, морају прво да чују…

БОЖОВИЋ: Они отприлике знају шта ви говорите… Наставите само… Имамо кворум… Наставите… (у клупама је у том тренутку само три посланика)

ВИШЊИЋ: Ајмо да гласамо… (ћутање минут)… Само на силу можете да ме отјерате одавде. Кад буде кворума, наставићу…

БОЖОВИЋ: У Скупштини имамо кворум (у сали је у том тренутку десетак посланика, двојица сједе, остали стоје близу врата).

ВИШЊИЋ: Гдје?

БОЖОВИЋ: На сједници!

ВИШЊИЋ: Горе по…

БОЖОВИЋ: Наставите…

ВИШЊИЋ: Што се противите гласању?

БОЖОВИЋ: Наставите… Има кворум… (у сали је већ 15 посланика, али стоје позади, код улазних врата)… Молим посланике да уђу у салу! Господине Вишњићу, наставите са радом!

ВИШЊИЋ: Мој рад је ћутање! (ћутање минут и 10 секунди)

КЛИКОВАЦ (министар у Влади) прилази Вишњићу и у микрофон каже: Пословник не дозвољава да се шути за говорницом и према томе да му одузмете ријеч односно шутњу и да га удаљите!

БОЖОВИЋ: Господине Вишњићу, ја вас молим да наставите, у противном…

ВИШЊИЋ: Зна се како ради Скупштина!

БОЖОВИЋ: Кворум постоји (у сали је 20-так посланика, од којих само пет у клупама).

ВИШЊИЋ: Треба да се провјери.

БОЖОВИЋ: Кворум постоји!

ВИШЊИЋ: Да се провјери.

БОЖОВИЋ: Молим посланике да уђу и да утврдимо кворум… Изволите посланиче Вишњићу, вратите се на своје мјесто да утврдимо кворум.

ВИШЊИЋ: Добро, оставићу папире овдје за говорницом (посланици сиједају у клупе)

Пошто је утврђено да постоји кворум (47 присутних који су у међувремену ушли), предсједавајући не дозвољава Вишњићу да се врати за говорницу, већ ријеч даје Миодрагу вуковићу, предсједнику Одбора да саопшти предлог закључака, послије чега је услиједило гласање и прелазак на другу тачку дневног реда: скидање имунитета Ажћиму Вишњићу. То је било у 02. часа после поноћи. Убрзо су у салу стигли посланици опозиционих партија, изузимајући социјалдемократе.

ВИШЊИЋ: Уважени народе, побједа је наша, лепетнуће ови. Овај ваш посланик је ноћас у улози Христа, а они су у улози Понтија Пилата и сад ћу то да докажем.

Виши јавни тужилац Божидар Вукчевић, на питање новинара, ко су људи који су преплатили нафту преко Југодрва, рече да су то непозната лица, да су имали нечитке потписе. Пошто он не умије да прочита, ево ја ћу рећи шта стоји у записнику Савезног девизног инспектората који је давно код њих стигао.

Југодрво је 2. октобра 1992. године, Влади Црне Горе, односно Дирекцији за робне резерве, понудило 1400 тона бензина по цијени од 0,70 марака по литру. Два дана касније, у Југодрво је стигао одговор, али не од Владе него од господина Вука Рајковића, директора приватног преудзећа Јувента, човјека који је вјенчао Мила Ђукановића. Тај господин Рајковић, приватник, у име Владе Црне Горе, прихвата понуду и шаље диспозицију за испоруку бензина. Сјутрадан су из Југодрва полали техничке карактеристике бензина у Републичку дирекцију за робе резеврве а на руке господина Рајковића! Циркус! Девизни инспектор се у чуду пита коју функцију у Дирекцији за робне резевре обавља Вук Рајковић? Да зна да је то кум премијера Ђукановића, вјероватно би му све било јасно.

Вук Рајковић

И то није све, најгоре тек долази: Влада плаћа гориво, али не по цијени од 0,70 колико јој је понуђено, већ по 0,75. Па се питам гдје је отишла разлика… Због овога је Савезни девизни инспектор поднио кривичну пријаву нашем тужилаштву још прије пар мјесеци, а Државни тужилац на кофенеренцији за штампу каже да не зна о чему се ради и да нико у Црној Гори нема тај документ. После овога, мислим да је јасно ко је Мило Ђукановић, ко је Вук Рајковић, а ко је Државни тужилац.

СЛАВКО ПЕРОВИЋ: Црногорци су некада остајали до овог доба када је било неко ратно стање, па су се нешто договарали, или је требало да упадну на неку туђу територију и да тамо нешто ураде, или ако је неко умро. Данас сте ви господо из ДПС-а покушали да убијете демократију, односно њене крхке зачетке. Ја сам већ био пошао на Цетиње и гледао ТВ пренос и имао исто запажање: колико је у вашим очима било неке јадне побједничке атмосфере када је господин Вишњић у овом парламенту остао такорећи сам. Не треба ваљда ја да објашњавам који је мој став у односу на политичку мисао Српске радикалне странке. Али, нијесам овдје да бих бранио ту странку, него да бих одбранио принцип.

 

Славко Перовић

Данас се посланику скида имунитет само зато што се неко из структура власти осјетио погођеним. У оваквој држави која је квази-држава, која је полицијско-мафијашки апарат, не може да буде ни права, ни правде, ни правице… Све сте ви у стању господо да урадите, па и дачекате до пет сати ујутру, само да би заштитили поједине моћнике из ваше партије. Образложење мандатско-имунитетске комисије и затјев Јавног тужиоца не би прошли ни на првој години Правног факултета. Овај микрофон не може да се злоупотријеби, а какве политичке псољедице могу да буду, то треба да одлучи бирачко тијело. Ако Вишњићу будете скинули имунитет, укинућете право на ријеч, и то зато што вам слободна ријеч смета.

ВЕЛИБОР ПОПОВИЋ: Скандал је што се ова скупштина одржава у ово вријеме. Скандал је што ниједан договор не поштујете. Устав тумачите како вамаодговара. Окупљени смо само да би се ријечи предсједника Владе, изрече у бијесу, морале реализовати. Говорити са вама о демократији је излишно, јер она за вас не постоји.

РАДОСЛАВ РОТКОВИЋ: Овдје се јутрос уди нашем политичком противнику. Ми либерали, међутим, не желимо да се на овај начин лишавамо политичких противника. Јер ми смо сигурни у аргументе које износимо, и никакво друго оружје нам није потребно. Књаз Данило је говорио да не ваља убијати због ријечи. Како он тебе може рећи, тако можеш и ти њему. А не у три ујутру, када многи опозциони посланици и не знају да засиједа парламент, скидате имунитет посланику.

ЉУБОМИР СТИЈЕПЧЕВИЋ: После свега што сте направили, имам право да вјерујем господину Вишњићу… Господине Вишњићу, свако тоталитарно друштво ради на овакав начин, нека вам је част и понос што вас хапси ова власт и што чете бити политички затвореник.

РАНКО ЂОНОВИЋ: После свега што се десило синоћ и јутрос, није јасно чега се придржавате, договора и демократских принципа – не! Од демократије ни слово „д“ не посједујете. Најбоље сте то показали ноћас када сте на тако дрзал начин доузели ријеч посланику Вишњићу. Очекивао сам да ће макар министар правде Вујановић реаговати. После свега овога, опозиција треба да преипита да ли има више шта да тражи на овом мјесту.

ФИЛИП ВУЈАНОВИЋ: Уважени посланици, тема коју данас расправљамо не заслужује овакве вриједносне квалификативе какве сте јој дали. Нити је ово питање очувања демократије, нити је ово суђење Вишњићу, нити је ово нешто што по свом садржају представља скандал. Ми просто расправљамо о захтјеву тужиоца.

ЉУБОМИР ИЛИЋ: Господо посланици, ја сам се ноћас страховито уплашио. Госпдо из ДПС-а, да ли знате како сте изгледали оног момента када вам се указала шанса да ставите главу Аћима Вишњића на гиљотину. Имао сам оцјећак да сте сви имали по једна мач у рукама, а да је Аћим имао 300 глава, ви би му их све окинули.

За разлику од „либерала“, већина посланика Народне странке је била незаинтересована за ову тему,

САВО ЂУРЂЕВАЦ (НС): Ово је вартоломејска ноћ за демократију у Црној Гори. Јесте ли икад, министре правде, као адвокат пружали помоћ осумњиченом у овом сатима? Јесте ли ви, господине Жижићу, као професор, упућивали у етику права студенте у овом сатима? Јесте ли ви, министре Пејаковићу, судили Бори Ђорђевићу у ово доба? Зашто, зашто ово радите у пет сати ујутру, ако ври не кипи. Личите ноћас на ону Његошеву: „Боже баба има ли вјештица / Има кнеже није вајде крити…“ Усрећили сте народ Црне Горе, што ово чините. Сјетите се ко је водио истрагу и судио у ово вријеме. Сјетите се гулага стаљинистичких и фашистичких…

(посланици ДПС-а нијесу учествовли у расправи)