БИСЕРИ МУДРОСТИ

Је ли нестало добрих људи?

1384

Жалиш се, како су људи постали зли. Нигде да сретнеш добра човека. Па се чудиш, зашто Бог трпи овакав свет и већ не учини му крај. Изненадићеш се кад чујеш, да сам исту такву жалбу чуо од једног твог суседа из истога града. И он каже, како је нестало добрих људи, и како се он осећа сасвим осамљен на путу правде и истине.

Значи, да он тебе није познао и да ти за њега не знаш. А да сте се вас два добра човека упознали, ви би обојица променили мишљење и ваша жалост окренула би се на радост. Рекао је Христос ученицима Својим: И ви ћете жалосни бити, али ће се ваша жалост окренути на радост.

Ја ћу ти саопштити име оног другог доброг човека у вашем граду, па га ти потражи. И кад станете на молитву вас два, молите се Господу да вам открије и друге добре људе у вашем месту. Ја верујем, да ће вам се открити велики број људи, вама за сад непознатих.

Људи су као неки покретни мајдани, а у мајдане се обично мора дубоко ронити, да би се нашло оно што је у њима најдрагоценије. Такав је састав ове васионе, да уколико је једна ствар драгоценија утолико је и скривенија.

Да се праведни Лот у Содому пожалио као ви што се жалите, човек би му веровао. Али је тешко веровати, да у једном хришћанском граду, где се наука Христова проповеда и литургије врше, нема више од једног доброг човека.

(Мисионарска писма, епископ Николај)