меридијани

Још једну чувену цркву, Ердоган претвара у џамију!

5575

Турски председник Реџеп Таијип Ердоган издао је данас декрет о претварању у џамију цркве Хора, једне од најпознатијих византијских грађевина у Истанбулу. Ердоган је учинио само месец дана након што је чувена Аја Софија постала муслиманска богомоља.

У средњовековној цркви Светог Спаситеља у Пољу (скраћени назив на грчком – Хора), саграђеној близу древних градских зидина Цариграда, налазе се византијски мозаици из 14. вијека и фреске које приказују призоре из библијских прича. Они су прекречени након што су Османлије освојиле град 1453. године, али су поново откривени када је – попут Аја Софије – зграда претворена у музеј прије више од 70 година.

Прошле године је турски суд поништио одлуку владе из 1945. године којом је Хора – позната као Карије на турском – претворена у музеј који води Министарство образовања. Данас је у едикту који је Ердоган потписао и који је објављен у службеном гласнику Турске наведено да је управљање џамијом Карије пребаци у управу за вјерска питања и да је џамија отворена за богослужење.

Црква је на овом мјесту саграђена најпре у 4. вијеку, али већи дио постојеће грађевине потиче из 11. вијека, да би она затим била делимично обновљена 200 година касније након земљотреса.

Ердогановим декретом није прецизирано када ће се прве муслиманске молитве одржати у Хори, нити шта ће бити учињено са хришћанским уметничким дјелима.