КАКО ЖИВЕ ЦРНОГОРСКИ ПЕНЗИОНЕРИ?

Живот на вересију

1954

Дио пензије иде за рату кредита. Са преосталим износом купују љекове, плаћају струју и враћају дугове јер узимају на вересију. Онда празног новчаника до следеће пензије. И тако у круг.

Пише: Даница Кораћ

Радиш. Радиш. Радиш. Oнда одеш у пензију. Да одмориш. Уживаш. Проводиш вријеме са дјецом и унуцима. Путујеш. Купујеш. А онда те реалност ошамари. Ти живиш у Црној Гори и примаш пензију 120 евра. Гдје ћеш са 120 евра? До пекаре и до апотеке.

Добро, кажу да је просјечна пензија 284 евра али не смијемо занемарити чињеницу да више од 60 посто пензионера прима исподпросјечну пензију. Просјечна пензија је ,,висока“ јер неки ,,заслужни“ пензионери примају и преко 2.000 евра.

Квалитет живота пензионера је поражавајући. Сваког 19. у мјесецу се гурају испред шалтера банке да би узели пензију. И то не читаву. Дио иде за рату кредита. Више од 50 посто црногорских пензионера је кредитно задужено. Са преосталим износом пензије купују љекове, плаћају струју и враћају дугове јер узимају на вересију. Онда празног новчаника до следеће пензије. И тако у круг.

Чињеница је да пензије нису адекватна ,,награда“ за толике године рада али се некако стиче утисак да су пензионери и са тим износом задовољни. ,,Kако свима тако и мени“ кажу.

Сјетих се гостовања премијера Србије у једној емисији поводом смањења пензија. Тада се укључи један пензионер (можда је било и намјештено укључење) и рече: ,,Зовем само да захвалим премијеру што нам је смањио пензије јер боље и мање пензије него да банкротирамо као Грци па после ништа“. То ме подсјети на моју комшиницу која често зна да каже: ,,Добро је и да је 50 евра, само нека је редовно“.

У праву је. Већина омладине данас нема ни дана радног стажа па ће им и редовних 50 евра бити сан.