шпанац мигел кастиљо

У 80. години студира историју и учествује у програму размјене студената!

933
Извор: euractiv.com

Један од учесника следећег програма Европске уније за размjену студената Еразмус је и Мигел Кастиљо, осамдесетогодишњи Шпанац из Валенсије, пензионисани нотар с четири бајпаса, који управо студира историју, а следеће седмице ће отпутовати у Верону у склопу универзитетског школовања.

Кастиљо је ожењен, има троје дјеце и шесторо унучади. Срчани удар је претрпио након пензионисања кад су му уграђени бајпасови, после чега сваки нови дан у животу доживљава као поклоњен.

„Убрзо по опоравку, рекао сам себи: ‘Желим да урадим нешто нетипично за пензионера. Историја ме је увијек занимала и све у вези с њом, посебно савремене теме“, рекао је Кастиљо шпанској новинској агенцији ЕФЕ.

Иако је у деветој деценији, Кастиљо нема предрасуда у вези са својим поодмаклим добом у односу на колеге на курсу и тврди да се осјећа као и остали студенти. „Сјајно се односе према мени, године нису никакав проблем“.

Зато је без размишљања одлучио да се пријави за стипендију Еразмус, пошто га је охрабрио један од његових универзитетских професора. Кастиљова породица већ прави планове да га посјети у сјеверној Италији за вријеме трајања програма.

Кастиљу то неће бити први сусрет са Италијом. Прије него што се запослио као нотар, био је професор на Универзитету у Барселони и за то време два мјесеца је боравио у Риму и Болоњи.

А у Верони је прије 42 године био са супругом како би слушао концерт легендарне грчке оперске диве Марије Калас. „Зато сам изабрао Верону“, признао је Кастиљо.

„Људима мојих година поручујем да не сједе у кући него да се отворе према свијету јер ми још можемо да друштву дамо много тога и исто тако да од њега и добијемо“, додао је Кастиљо.