скидање прашине

СРПСКИ ОБИЧАЈ: Бирали стране туцањем јаја

2882

На утакмици за првенство државе капитени београдског Јединства и сплитског Хајдука 1938, „по српском обичају” покушали да реше то питање, али је на крају ипак морало да пресуди бацање динара

Пише: Иван Цветковић

Код нас је сада светогрђе да се фудбал игра на Васкрс. Некада је било другачије. На Солунском фронту, на пример, наши војници су тај празник обележили, између осталог, играјући фудбал с Енглезима.

И у предратној Југославији, која, за разлику од оне поратне, социјалистичке, није била атеистичка, никоме није сметало да се првенствене утакмице играју на дан кад се прославља Христово васкрснуће.

Чак се догодио и један случај, који је баш у духу васкршњих порука. Било је то 24. априла 1938. „Политика” је то посведочила сликом, а „Време” и описом:

„Кад је судија г. Бажант изишао на средину игралишта и дунуо неколико пута у пиштаљку позивајући капитене да бирају стране, дошли су Јозо Матошић и Бане Секулић. Сваки од њих држао је у руци по једно ускршње јаје. Бане је имао црвено, а Јоза шарено.”

Кад је судија из Загреба питао: ,,Круну или главу?“ да би бацио динар у ваздух, па на чију се страну окрене кад падне, тај бира да ли ће да његов тим први да крене с центра или да изабере на којој страни ће да почну утакмицу.

,,Ми ћемо, по српском обичају, туцајући јаја, решити избор страна, пошто је данас православни Ускрс, а ми смо гости“, рекао је Јоза Матошић.

Али се десило чудо: Јозо је разбио врх црвеног јајета, а Бане ,,шотку“ шареног. Према томе, туцање се свршило нерешеним резултатом. Зато је судија био принуђен да ,,врти“ динар.

Извештач ,,Времена“, који је стајао поред Хајдуковог гола, тада је добацио капитену Хајдука да им је лоше пошло:

,,Не треба се плашити. Прсло је и моје и Банетово јаје. Биће нерешено, госпе ми“, одговорио је Јозо Матошић.

Извор: Политика