ТРАГОМ ТРАЧА

Сорош подмитио Дивца да дозволи Косову учешће на Олимпијади!

8779

Пише: Ана Илић

Владе Дивац, прослављени српски кошаркаш (који је највећи дио играчке каријере провео у америчкој НБА лиги), бивши предсједник Олимпијског комитета Србије, не престаје да изненађује глупостима и наступима против сопствене државе и организације на чијем је челу.

Недавно хаковане информације о раду Сорошевих организација и филијала указују да је Дивчева фондација на Сорошевој листи за донације и да је добила 2,5 милиона долара, отприлике у исто вријеме када је он потписивао сагласност за учешће сепаратистичко-терористичке самопроглашене државе Косово на ОИ.

На вебсајту фондације, поред сарадње са комерцијалним банкама, видљиво је истакнута и информација о сарадњи са организацијом Сорошеве УСАИД.

Дивац је 2014. године потписао документ којим је дата сагласност Олимпијског комитета Србије да сепаратистичка самопроглашена држава Косово учествује на Олимпијским играма – иако је дуго говорио да се то неће догодити и да Косово може само уз Србију да се појави на ОИ, касније је изјаву промијенио и убјеђивао јавност у Србији да ће Косово само под заставом Олимпијских игара моћи да се појави. Међутим, када је то од њега тражено, он је потписао документ о сагласности Србије да се Косово појави самостално на ОИ.

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах потврдио је тада да је Олимпијски комитет Србије, иако невољно, прихватио пријем Косова у МОК и да није упутио званичан протест. „Није било формалног протеста. Консултовали смо се са Олимпијским комитетом Србије и другим заинтересованим земљама у региону поводом овог питања“, рекао је Бах. Он је нагласио да је председник ОКС Владе Дивац изразио своје незадовољство одлуком да Косово буде примљено у МОК, али да је прихватио ту одлуку „у интересу спортиста“.

„Ово ми је прилика да се јавно захвалим господину Дивцу на његовом истинском спортском понашању и на чињеници да је ставио своје индивидуалне интересе иза интереса спортиста Косова“, рекао је предсједник МОК-а.

Једно од малобројних логичних објашњења за овакво беспризорно понашање предсједника Олимпијског комитета Србије би могло да буде посједовање америчког пасоша и обавеза према Сједињеним Државама.