трагом трача

Вучић откачио ДФ, а ево кога припрема за савез са ДПС-ом!

7374

Пише: Милош Андрић

Предсједник Србије Александар Вучић разматра могућност формирања политичке странке или коалиције у Црној Гори, док више не рачуна на ДФ, сазнају Вијести. “Формирањем нове или јачањем неке од постојећих политичких опција у Црној Гори, Вучић би добио српску странку коју потпуно контролише и која би након избора могла постати дио широке владајуће коалиције. Такав модел већ је користио преко Српске листе на Косову, која је након инсистирање Вучића обезбиједила парламентарну већину косовском премијеру Рамушу Харадинају”, казао је саговорник Вијести из СНС-а.

Према сазнањима „Седмице“, нова политичка групација коју ће Вучић помагати и покушати да убаци у нову владу, јесте она која је 1. маја склопила споразум о политичкој сарадњи „Да свако има“: Социјалистичка народна партија, Уједињењена Црна Гора (Горана Даниловића) и Радничка партија, као и независни посланици Александар Дамјановић и Анка Вукићевић.

Иначе, према сопственом признању, оснивач овог савеза је Миодраг Дака Давидовић, никшићки бизнисмен који живи у Београду. Од њега је Влада Србије купила скупоцени пословни простор у Подгорици (близу 3,5 милиона евра) за „Српску кућу“.

“Носилац новог пројекта је Социјалистичка народна партија, уз конститутивно учешће Уједињене Црне Горе, Радничке партије и Посебног клуба посланика”, саопштено је Побједи из више извора из врха Социјалистичке народне партије.

Формирање савеза најавио је 10. априла посланик Александар Дамјановић, наводећи да је циљ формирање ширег политичког блока који ће бити озбиљан фактор у процесу предстојећих неопходних политичких промјена.“Мислим да имамо потенцијала да направимо озбиљну причу”, рекао је Дамјановић.

За нови политички савез урађен je и лого на којем на плавој позадини бијелим словима исписано “Да свако има”, што указује да ће се савез превасходно бавити социо-економским темама, што се уклапа у Вучићеву политику.

Савез разнородних политичких партија и независних посланика је блок који ће бити конкурентан политичкој групацији Демократски фронт, али и новом савезу којег чине Демократска Црна Гора Алексе Бечића, Демос Миодрага Лекића и Црногорска Владимира Павићевића.

Представници савеза „Да свако има“ већ су били код Александра Вучића и на том састанку је, према нашим сазнањима, скован план чији је крајњи циљ улазак у Владу заједно са ДПС-ом, под патронатом Ђукановића и Вучића. Предсједник Србије је недавно изјавио да је спреман да угости предсједника Црне Горе у Београду “како би разговарали, умјесто да се стварају проблеми и тензије”.

На помолу је, дакле, и у Црној Гори Вучићев „косовски сценарио“ (улазак Српске листе у Харадинајеву владу), уколико Ђукановић процијени да то може бити корисно за његов пројекат заокруживања црногорског идентитета и опстанак ДПС-а на власти још четири године.