СОК ОД РОТКВЕ

Раствара и камен!

1442

Шестонедељна терапија соком од роткве помогла је у свим случајевима, осим када је била ријеч о нерастворљивом камену, који се појављује веома ријетко

Све више људи болује од камена у жучи, а интересантно је да више болују жене него мушкарци. Симптоми су: горка садржина при подригивању и повраћању, жестоки болни грчеви који се испод десног ребарног лука шире до срца и јака мучнина. Пошто на располагању имамо толико лекова из Божје апотеке, операција није увијек неопходна.

Шестонедељна терапија соком од роткве помогла је у свим случајевима, осим када је била ријеч о нерастворљивом камену, који се појављује веома ријетко. У оваквом случају операција је неизбјежна. Ротква се исцеди у соковнику који се користи у домаћинству. Терапија почиње са 100 г ујутро, наште, и постепено се у року од три недеље количина повећава на 400 г, да би се, опет у року од три недеље, вратило на количину од 100 г. Сок од роткве се не смије пити ако болесник пати од упале желуца и црева!

Колико брзо сок од роткве може да раствори камен у жучи, показаће прича о супрузи једног бившег царско-краљевског генерала града Тријента, којој су оперативним путем уклонили више каменаца из жучи. Било је и мањих и већих, и она их је свакоме радо показивала, да би их на крају уградила у дршку ножа. Једнога дана, управо када је љуштила роткву, добила је посјету. Нож је одложила у чинију са ротквом и посветила се свом госту. Како је била изненађена када је касније ухватила дршку ножа! Каменци су нетрагом нестали из ње – били су растворени у влажној маси роткве.

Добра мјешавина љековитих биљака од по 20 г бедринца, добричице, хмеља, петровца, нане и пелена такође лијечи колике и камен у жучи. На литар хладног вина од јабуке или мошта од јабуке ставе се три велике кашике биљака и све се загријева до кључања, а онда се склони са ватре и остави три минута да одстоји. Током дана свакога сата узети по једну велику кашику, отприлике осам до девет пута укупно. Пошто течност треба пити топлу, чувати је у термос-боци.