ХРИСТОС – МОЈА ИСТИНА (1)

Једино што Бог тражи од човјека јесте молитва!

2346

Један од највећих црногорских интелектуалаца свих времена, проф. др Слободан Томовић 1929-2016) објавио је 1994. године бриљантну књигу „Христос моја истина“, из које ћемо, у десетак наврата, пренијети најзанимљивије одломке

Међу великим изумитељима не налазимо ниједног безбожника. Филозофи атеистичког начина мишљења остали су на маргини свјетске културе, док су филозофи богоборци, или изгубили разум као Ниче, или је њихово дјело срамотно пропало као што је Марксово.

Чело духовности чине само они писци и умјетници који су одгајили огањ божанске мудрости, будући инспирисани Светијем Духом попут старих пророка.

И друштвени покрети вођени са атеистичких позиција донијели су човјечанству пропаст и бешчашће. Идеологије које су устале против Божје ријечи – зауставиле су напредак и повеле народе очигледној погибији.

И сваки човјек као јединка, као је покидао везу са Богом, изгубио је правац и у жалосној заблуди скончао.

Од кад постоји свијет и људи у њему, свако је безбоштво и незнабоштво завршило на једнако поразан и стидан начин. Безброј пута Вавилонска кула је остала недограђена, упркос толиким покушајима. Прије или касније, бивају кажњене све заблуде, а праведност – награђена.

У људима истовремено живи потреба да се управљају према постулату Божије ријечи, као и жеља да се од ње одрекну. У својој слободи, од Бога дарованој, душевни живот се клати између порока и врлине и веома често подлијеже искушењима.

Једини поуздан начин да се човјек заштити од искушења егоизма и антропоцентризма је молитва Богу. Онај који Бога моли, улази у сферу примаоца молбе, дакле живога Бога. Човјек се не осјећа никад толико блажено и на корист себи као при помисли да духовно, кроз молитву кореспондира са апсолутном природом Створитеља, разлогом и узроком ове ненадмашне цјелине.

Молитва Богу је нешто најузвишеније до чега човјеков дух доспијева. Са својим мислима усмјереним Богу, човјек се увијек налази у молитвеном односу.

Сабирајући своја искуства, схватио сам да мисао у молитви достиже највећи успон, а у формалном смислу најчистији облик. Једино кад се молим Господу, имам пуни доживљај самог себе, својега ЈА и својега достојанства.

Све што Бог тражи од човјека и што једино човјек може дати Богу, јесте молитва!