у Подворју Српске православне цркве у Москви

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Очекујемо помоћ Русије да сачувамо свету земљу – Косово!

1617

Патријарх српски Иринеј служио је у Подворју Српске православне цркве у Москви недељну литургију, а у бесjеди je рекао да су везе Србије са Русијом нераскидиве

„Срби су увек били посебно везани за Русију, а у тешким временима смо очекивали да од ње добијемо наду и помоћ. Желимо да и даље имамо јаке духовне, али и друге везе, зато нас нико не може одвојити од Русије, без обзира на све притиске који се сада чине“, рекао је патријарх вјерницима у Цркви апостола Петра и Павла, преносе „Новости“.

Патријарх је говорио и о Косову и Метохији, наводећи да је то наша „велика рана“ и да се тамо налази више од 1 300 цркава и гробова наших великана. „Косово и Метохија је за нас Србе света земља. Очекујемо помоћ Господа, али и наше братске Русије да сачувамо ту нашу свету земљу“, рекао је Иринеј.

Иринеј је рекао и да је Русија велика нада не само православног него цијелог хришћанског свијета.

„Радује нас што је Русија стала на ноге и сто је православље у братској земљи у успону. Русија је велика нада не само православног него целог хришћанског света. Где год су долазили Руси су показали велику врлину љубави“, рекао је Иријенеј, наводе „Новости“.

Како преноси лист, на литургији се окупио велики број Срба који раде и живе у Москви, али и многобројни руски вјерници, а поред црквених званицнцика присуствовао јој је и српски амбасадор у Москви Славенко Терзић.

Делегација СПЦ на челу са патријархом Иринејом је дошла у Москву на позив руског патријарха Кирила на обиљежавање 100-те годишњице Сверуског помјесног сабора и успостављања Руске патријаршије, као и устоличења првог руског патријарха Тихона.

Старешина Подворја СПЦ у Москви Антоније уручио је патријарху Иринеју поклон српских и руских вјерника – двије вриједне панагије и крст.