како пише енглески индепендент

Нови руски пројектил – најмоћнији на свијету!

2113

„Сармат 2“ је 2.000 пута јачи од атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки. Може одједном уништити подручје величине Тексаса или Француске

Русија се припрема за тестирање нове генерације нуклеарне интерконтиненталне ракете, за коју тврде да ће моћи пробити амерички одбрамбени штит. Тестирање ракете Сармат одлагано је већ неколико пута, а на Западу је зову Сотона 2. Ова ракета ће наиме замијенити пријашњи модел Сармата, којег је НАТО назвао Сотона.

Тестирање ће бити обављено до краја године на козмодрому Плесецк, на сјеверозападу Русије. Тестирање је до сада одлагано јер пројектили нису били спремни. Ракета Сармат тешка је више од сто тона, а према писању руских медија може уништити подручје величине Тексаса или Француске.

Може носити десет тона експлозива, или 10 тежих и 15 лакших бојевих глава или чак 24 ултразвучне ракете. Осим тога, има технологију за избјегавање радара и домет од преко 10.000 километара. Кретаће се брзином од седам километара у секунди, а терет који ће моћи носити 2.000 је пута јачи од атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки, пише Индепендент.

„Сармат 2“ тиме ће постати најразорнији пројектил на свијету, којег се у овом тренутку највише боји Америка и њима представља највећу пријетњу. Пет пријашњих модела ове ракете могле су разорити цијелу америчку источну обалу, али ова је два пута снажнија.