поводом именовања предсједника оо сдп бијелог поља

Несојски непотизам Аднана Стриковића

1997

Пише: Даница Кораћ

На јуче одржаној сједници Општинског одбора СДП-а у Бијелом Пољу, за предсједника Одбора изабран је др Аднан Стриковић, саопштено је из те партије. Сједници су присуствовали Ранко Кривокапић и Рашко Коњевић. Кривокапић је на сједници истакао да ће новоизабрани предсједник имати пуну подршку за спровођење веома амбиоциозног плана за оздрављење Бијелог Поља, које је од једне од најперспективних општина у Црној Гори данас у тешкој економској и социјалној ситуацији.

Подсјетићу да је скоро двије деценије СДП, заједно са ДПС-ом, вршио власт у овој некада ,,перспективној“ општини и да је чак и више од ДПС-а допринио да град дође у тешку ситуацију.

Вијест о Стриковићевом именовању не би била интересантна за мене да у наставку нијесам прочитала његову изјаву, која ме, морам признати, слатко насмијала.

Наиме, Стриковић је рекао да их чека пуно посла и да ,,урушену економију нашег града морамо покушати спасити у сарадњи са свим конструктивним факторима на политичкој сцени и ван ње. Морамо наћи начин да нити један пацијент не буде имао потребу да здравствену заштиту тражи ван Бијелог Поља, бар не због оних ствари због којих то нису радили ни прије 30 или више година.  Култура мора имати централно мјесто приликом расподјеле буџета. Спорт мора постати нешто чиме ће се наш град опет поносити. Наша гимназија опет мора постати мјесто стицања знања, а не диплома Луча.

Поставља се питање, како? Прво, зауставићемо несојски непотизам како га назва један мој фејсбук пријатељ. Поставићемо способне и стручне људе на руководећа и оперативна мјеста вођени принципима деполитизације и професионализације. Сваки уговор који је склопљен или буде склопљен биће јаван. Свака “купљена” диплома биће процесуирана.

Ниједан конкурс неће бити намјештен као што није био ни док сам био руководилац установе у којој радим ( то се у овако погрешном систему, нажалост данас обија о главу неким особама које то нису заслужиле)“.

Прво, морам да напоменем да док је трајао ,,брак“ ДПС-а и СДП-а, у Бијелом Пољу је најчешћи услов запошљавања била чланска карта СДП-а. Већину запослених у државним институцијама чинио је кадар те партије. То су углавном били људи без икаквог радног искуства и валидних диплома. Тако нестручан кадар уништио је функционисање свих државних институција које је СДП добио у расподјели ,,плијена“ са ДПС-ом након сваких избора.

Друго, Стриковић је изјавио да ниједан конкурс неће бити намјештен као што није био ни док је руководио установом у којој ради, тј. Домом здравља – Б. Поље. За оне који не знају, Стриковић је мјесто директора Дома здравља ,,наслиједио“ од свог таста (ах, тај ,,несојски непотизам“).

У току Стриковићеве владавине Домом здравља било је неколико намјештених конкурса, а на један сам се и сама пријавила (опширније о томе читајте у тексту Дом здравља и непотизма). Након низа неправилности и кршења закона поводом тог конкурса, Стриковић је изјавио да сам била најбољи кандидат, а да је срамота ове државе што нисам запослена али да је ,,ово овако морало да буде“. Позвао се и на дискреционо право (оправдање за све директоре државних институција кад запосле некога преко везе). Дакле, Стриковић је преко везе запослио снаху (политички подобне) раднице Дома здравља (опет тај ,,несојски непотизам“).

Људски је гријешити али је још људскије признати грешке. Ако је Стриковић одлучио да се бори за боље Бијело Поље, ред би био, прије овако помпезних изјава, да призна своје политичке грешке и да се извини суграђанима, па му можда они опросте и дају подршку. Ја нећу!