објавили државни медији

НАПЕТО НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Саудијска Арабија позвала грађане да хитно напусте Либан!

1435

Саудијска Арабија позвала је грађане да хитно напусте Либан, усред све већих напетости између двије државе

Државни медији објавили су изјаву која позива све Саудијце који живе у Либану или су тамо у посјети да “одмах напусте државу”, а остали су упозорени да не путују тамо.

Кувајт, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати објавили су слична упозорења својим грђанима.

Либански премијер Сад Харири је шокирао је државу када је на телевизији из Саудијске Арабије изјавио да подноси оствку. Од тада није виђен у Либану, а медији су почели да нагађају да га Саудијци држе против његове воље.

Харири је изјавио да је његова држава “постала талац” милитантне групе Хезболах. Држава је изјавила да је “учествовање Хезболаха у либанској влади ратни чин против краљевства”.

Либански предсједник Мишел Аун је рекао да неће да прихвати премијерову оставку док се с њим не састане, а Хариријева странка је позвала на његов хитан повратак у државу.

Истовремено расту напетости између Саудијске Арабије и Ирана, након што је краљевство оптужило Техеран за агресију након што су побуњеници Хути из Јемена испалили балистичку ракету у близини Ријада.

Саудијци су оптужили Иран да наоружава Хуте, што Иран пориче.

Египатски предсједник упозорио је да би све нестабилнија ситуација могла да доведе до рата између Ирана и Саудијске Арабије, а француски предсједник је стигао у ванредну посету Арабији како би покушао да смири напетости.