открио њемачки документарац

Мрачна тајна производње Харибо бомбона! (ВИДЕО)

1172

Шарени Харибо медвједићи омиљени су гумени бомбони широм свијета али ипак није све тако слатко како што изгледа. Наиме, нови њемачки документарац „The Haribo Check“ приказан на АРД открио је мрачну тајну њихове производње.

У 45 минута документарца детаљно је приказано окрутно израбљивање људи који раде као и злостављање животиња од којих зависи производња њемачке фабрике Харибо и једног од њихових најславнијих производа.

Два главна састојка у гуменим бомбонима су желатин и карнауба восак. Желатин се традиционално производи из животињске масти, посебно оне свињске, а Харибо, желатин за своје бомбоне набавља од фабрике Гелита.

У документарцу, свиње са њемачких фарми које се испоручују Гелити, могу се видјети у пренатрпаним кавезима, покривене с отвореним чиревима и у прљавштини, а у неким сценама спавају и крај животиња које су угинуле од болести.

Можда још узнемирујући снимци су они које приказују људско робље у модерно доба. Сцене приказују окрутне услове рада на бразилским фармама и плантажама које производе восак, који је направљен од лишћа карнауба палме. Восак се иначе користи у десетинама различитих производа за кућанство, укључујући зубни конац и лак за ципеле.

Према документарцу, радници на бројним фармама који сјеку лишће карнаубе не добијају више од 12 долара на дан. Они не користе заштитне рукавице или одјећу, иако је она законом прописана за такав рад. Такође, присиљени су да спавају у камионима и немају приступ тоалету и води, тврде у документарцу.

Услови су толико лоши да се у истрагу укључила бразилска влада, спроводећи рације на разним фармама које су пријављене због „нељудских услова рада“. У Бразилу, ропство није дефинисано самим платама, већ и нехуманим условима рада.

– Раднике третирају попут предмета, и према њима се односе горе него према животињама – рекао је у документарцу Сергио Карвалхо, службеник бразилског Министарства рада. Као одговор на ове тврдње, Харибо каже како немају никаквих сазнања о било каквим робовски условима рада у свом ланцу добављача па су покренули унутрашњу истрагу.

То су навели у саопштењу на службеној страници фирме. – Желимо да нагласимо да смо веома забринути неким од слика приказаних на потрошачком програму – рекао је ПР Харибоа за Инсајдер.