5 разлога због којих би требало да почнете да трчите што прије

Магија трчања

1966

Када нам трчање постане страст; е онда стварно постајемо заражени том магијом, и не одустајемо од ње све док не постане дио наше свакодневне активности и стил живота

Пише: Јулка Нина Дуловић

Ухватити се у коштац са трчањем – том ,,досадном’’ активношћу, није наизглед једноставно, лако. Основни циљ због ког сви углавном крећемо да се бавимо трчањем – је најбољи начин да изгубимо килограме. Међутим, цијела прича добија потпуно други смисао када се ,,навучемо на тај спорт”. Када нам трчање постане страст; е онда стварно постајемо заражени том магијом, и не одустајемо од ње све док не постане дио наше свакодневне активности и стил живота.

У почетку, из мрзовољног ,,ко ће на тренинг’’ прераста у уживање коме једва чекамо да се препустимо, када идемо на стазу и уживамо у свим благодетима које оно нуди.

Да би завољели трчање, сигурно је потребно да прође одређено вријеме, да будете упорни, истрајни, и редовни на тренинзима, а ево ваљаних разлога зашто бисте требали да почнете да трчите што прије.

Мала улагања у односу на друге спортове

У односу на друге спортове, за трчање вам је потребна само основна спортска опрема: тренерка, и патике које већ имате. Барем за почетак, уколико не планирате да се пријављујете за трке, или да се бавите професионално трчањем. Врло једноставно. Обучете се сходно временским условима ( увијек као да је +11С топлије вани) и правац на тренинг.

Добро расположење

Током трчања и физичке активности, ослобађа се серотонин – хормон среће, који у многоме помаже бољем расположењу и добром осјећају који имамо након завршеног тренинга. Истраживања кажу да свака аеробна активност повећава количину серотонина у мозгу, нарочито ходање, трчање, бициклизам и пливање. Можда ћете се након тренинга осјећати уморно, али сигурно ништа не може замијенити добар осјећај и вриједност уложеног труда. Стога, уколико желите да зграбите срећу, идите на трчање.

Паметније мислимо

Доказано је да се током трчања побољшавају функције мозга, те ћемо након тренинга сигурно доносити боље закључке везано за неки изазов који имамо у животу.

Док сам раније, као студент трчала увијек сам говорила: ,,На трчању добијам најбоље идеје’’! Сјећам се само како су ме чудно гледали тада. Сада, много година касније, када је свијест о трчању порасла, ЗНАМ, да сам тада била у праву, и да уз помоћ трчања можете напредовати на сваком пољу.

Бољи ,,Тајм менаџмент’’

Организација времена, или ,,Тајм менаџмент’’, је појам који је све више присутан како у пословном свијету, тако и у приватном животу. Људи који имају добар ,,тајм менаџмент“ су продуктивнији на свим пољима, успјешнији, и имају боље међуљудске односе.

Од када сам своје тренинге подигла на већи ниво, моја организација времена је постала много боља, самим тим и мој квалитет живота. Са три тренинга недељно, научила сам да цијеним своје вријеме боље, да цијеним како вријеме проведено на тренинзима, тако и вријеме проведено са породицом, пријатељима, као и за друге хобије. Што значи: више трчања – боља и квалитетнија организација времена, бољи и квалитетнији живот.

Веће самопоуздање, боља вјера у себе, радост живљења

Током трчања, имате времена да боље упознајете себе као личност. Осјећај када претрчите први пут рецимо 12км је нешто што се не може описати ријечима. Ту се јача вјера у себе, ту се гради самопоуздање, самопоштовање и свој лични идентитет. Поред тога што кроз трчање водимо бригу о свом здрављу, постизање све љепшег изгледа је нешто што нам такође подиже самопоуздање.

Зато, уколико сумњате у себе и своје способности, почните да трчите и упоредите себе кроз пола године тренирања.

Ово су само неки од разлога због којих би требало да почнете да трчите. Стога, патике на ноге, качкет на главу – и на трчање!