Лик старца са бијелом брадом и црвеним огртачем осмислио амерички карикатуриста Томас Наст

Како је настао Деда Мраз?

2558

Како је настао лик старца са бијелом брадом и црвеним огртачем који уочи Нове године једнако увесељава дјецу у свим крајевима свијета?

Бројне легенде о Деда Мразу почивају на древној хришћанској традицији по којој дјеци поклоне дијели Свети Никола пред Божић. Савремено секуларно схватање Деда Мраза развило се у другој половини 19. вијека.

Лик старца са бијелом брадом и црвеним огртачем осмислио је славни амерички карикатуриста Томас Наст (1840–1902) . Наст се прославио својим карикатурама, а Американци су толико вољели његове илустрације да се сматрало како његови цртежи могу да подстакну војни морал и патриотизам.

Лик божићног вилењака са бијелом брадом Наст је први пут објавио 3. јануара 1863. године на насловници часописа Harper’s Weekly, са идејом да пошаље божићну поруку усред америчког грађанског рата. Касније, Наст је урадио више илустрација Деда Мраза и оне брзо постају дио опште културе. Једна од њих је наредна слика, настала 1881. године.

Но, Деда Мраз кога данас знамо потекао је из рекламе. На основу Настових илустрација, компанија Кока-Кола је 1931. лансирала глобалну маркетиншку кампању где је промовисала лик Деда Мраза у људској величини, који је и данас препознатљив.

Мада само заштитни знак једне од првих великих маркетиншких кампања, Деда Мраз је од јунака Кока-Кола постера постао глобални феномен.

Међутим, у појединим срединама, прије свега у оним земљама гдје доминира религијски утицај ислама, Деда Мраз се сматра непожељним јер представља симбол хришћанске културне доминације.

За разлику од лика, име Деда Мраза није глобално – оно се разликује у различитим земљама и културама. Негдје га називају Санта Клаус, Санта Николас, Божић Бата и слично.

Његово име је често повезано са Божићем, али још чешће са Светим Николом, што је иначе религиозни празник који претходи новогодишњем весељу.

Назив Деда Мраз, који се код нас користи, иначе је југословенски производ – осмишљен је тако да не фаворизује ниједну религиозну варијанту у некадашњој заједничкој држави народа Западног Балкана.