скидање прашине

Како је Симонида добила име?

2175

Симонида је била ћерка византијског цара Андроника II Палеолога и четврта супруга краља Милутина. Родила се 1294. године. Њена мајка Андроника већ је имала три сина: Јована, Теодора и Димитрија, али је такође и неколико пута побацила. Када се родила Симонида, историчар Георгије Пахимер нам прича занимљиву причу о томе како је новорођенчету дато име:

Цар је жалио губитак женске дјеце по порођају, а то се десило већ три пута. А пошто се ова младица роди, ужасан страх завлада за њу, те нека од искусних и часних жена  даде савјет, уосталом уобичајен многима, на основу кога се спасаваху новорођенчад.

Савет је: да се пред сваку од постављених слика дванаесторице апостола учврсте подједнако дуге и тешке свеће, истовремено упаљене, и да се појући моли за новорођенче, подржавајући молитву све до самог утрнућа пламена свијеће.

Која буде преостала међу осталим угаслим, његово (тог апостола) име да се да новорођенчету. Тако је, дакле, тада и урађено по  налогу царевом, и преостала је свећа Симонова, те новорођенче би названо Симонидом по имену, носећи ради заштите апостолово име.