Упркос томе што је потписала Декларацију о привржености европским циљевима

Велика Британија, за потребе америчких служби, прислушкује цијелу Европу!

1450

Уз помоћ сателита и земаљске базе у Морвенстову, на југу Енглеске, сви важни разговори се снимају и преносе у главни штаб америчке Националне безбједоносне агенције (НСА) у Форд Меади. Прикупљајући податке са свјетских мрежа мобилне телефоније, НСА прикупља и податке о локацији најмање неколико стотина милиона мобилних телефона у свијету, пренијела је ових дана агенција АП  

ПИШЕ: Донко Ракочевић

Сједињене Америчке Државе, у сарадњи са Великом Британијом, Канадом, Аустралијом и Новим Зеландом, прислушкују читав свијет. Они су још 1948. године склопили савез под називом „Клуб пет очију“, а временом створили и глобалну сателитску шпијунску мрежу, под називом „Ешелон“, која биљежи све важне разговоре на Земљи. О томе сам писао прије 14 година, позивајући се и на извјештај Генералне дирекције Европског парламента, али било је коментара да је то још једна у низу теорија завјере. Но, све је лани дефинитивно потврђено захваљујући бившем компјутерском специјалисти ове агенције, Едварду Сноудену.

КЛУБ ПЕТ ОЧИЈУ  

Почетком Хладног рата, када је створена америчка Национална безбједносна агенција (НСА) и британски Владин штаб за комуникације, њихов савез постао је окосница „специјалног партнерства“ Вашингтона и Лондона. Прикључењем сродних служби Канаде, Аустралије и Новог Зеланда, рођен је „Клуб пет очију“. Створен је, дакле, да би надгледао војне и дипломатске комуникације некадашњег СССР и источноевропског блока. Са завршетком Хладног рата, ова мрежа није дезактивирана. Напротив, одлучено је да се она модернизује, затварајући многе земаљске базе, више се ослањајући на сателите, преадресирајући активности ка новим циљевима – владе, дипломатска представништва, велике компаније и све друге институције од значаја.

Систем „Ешелон“ је пројектован за прислушкивање незамисливо великог броја комуникација. Прву компоненту чини пет великих земаљских база које прислушкују комуникације које иду преко 25 сателита које користе телефонске компаније читавог свијета за међународне комуникације. Свакој земљи потписници пакта, повјерен је за „покривање“ дио свијета. База која контролише сав европски саобраћај, налази се у Енглеској, у Морвенстову, на гребенима Коривала.

Друга компонента мреже је констелација сателита за шпијунажу, које је НСА избацила у орбиту почев од 1970. године, означивши их кодом ВОРТЕКС. На крају прошлог вијека, лансирана су три нова сателита (БИРД) који практично сами покривају читав свијет. Један од њих, који покрива Европу, стациониран је у орбити на висини од 22 хиљаде миља изнад Рога Африке, а контролише се из базе у Енглеској – Менвајт Хил.

Трећи и последњи елемент мреже састоји се од система суперкомпјутера, названог „Речник“, који је способан да апсорбује, декодира, испитује и филтрира огромне количине дигиталних и аналогних порука.

ПРИСЛУШКИВАЛИ И ЂУКАНОВИЋА

Како све то конкретно функционише, објаснићу  на примјеру прикупљања информација о шверцу цигарета преко Црне Горе, о чему сам писао 2001. године. Антене из базе у Моренстову су као и увијек примале сигнале са сателита Интелсат и преносиле их у оперативну просторију гдје су се предавале батерији пријемних радио-рецептора подешених на различите фреквенције микроталаса на којима емитује Интелсат. Свака фреквенција има одређени број бандова сигнала, а сваки од њих садржи хиљаде телефонских и факс-порука, те порука електронске поште.

Захваљујући уређајима званим СТАТМАКС, овај скуп компактних порука се раздваја на индивидуалне поруке, које се потом шаљу у центар система – моћни компјутер „Речник“. На том пункту, компјутер је прво преобразио различите типове порука у дигитални стандардни језик, а затим наступа истраживање захтијеваних ријечи, на примјер ЦИГАРЕТЕ и осталих стотина фраза-кључева, на примјер: ЂУКАНОВИЋ, СУБОТИЋ, ГЛИСЕРИ, МАРЛБОРО… Све поруке које садрже те ријечи, аутоматски се преносе у други компјутер који их кодира и шаље, преко сателита, у главни штаб НСА у Форд Меади, у Мериленду, гдје се декодирају и анализирају од стране америчких техничара.

Покојни Иво Пуканић из „Национала“ је добијао, електронском поштом, комплетне преводе прислушкиваних разговора Мила Ђукановића и других актера дуванске афере, а претпоставља се да му их је слао амерички амбасадор Вилијем Монтгомери.

БРИТАНСКА УЛОГА

Ники Хагер, новинар и публициста са Новог Зеленда, први је објелоданио постојање сателитског система за прислушкивање. У његовој књизи „Тајна власт“, објављеној прије 13 година, све је детаљно објашњено. Случајно сам 2001. године дошао до те књиге, али ни сам нијесам повјеровао у све што сам у њој прочитао, док се Хагер није, као гост, појавио у Европском парламенту да говори на ову тему. После тога, постојање „Ешелона“ је званично потврђено у извјештају Генералне дирекције Европског парламента, под насловом „Процјене технологије политичке контроле“, у којем се децидно каже: „У Европи се сви телефонски разговори, факсови, интернет пошта – снимају и од стране стратегијског енглеског центра у Менвајт Хилу селекционишу и преносе америчкој обавјештајној агенцији.“

Познати британски новинар Нил Кларк каже: “Постоји једна опасна симбиоза Вашингтона и Лондона, који заједно држе остатак Европе под контролом, у сваком смислу. Срамотно је гледати колико су далеко спремни ићи амбициозни британски политичари у свом улизивању Вашингтону. Још 2010. године је Викиликс открио како су се водећи чланови Конзервативне странке, док су још били у опозицији, заклели на служење америчкој империји. Утишана британска реакција на овај заиста огроман скандал је доказ, ако уопште више постоји потреба за додатним доказима, која је главна улога Британије у ЕУ: бити Тројански коњ за одбрану и ширење интереса владе САД.”

Актуелна британска администрација је „робовски“ подређена интересима САД. Иста ствар се може рећи и за владе остатка Европе. Што је тек са земљама „мањег утицаја“ као што су земље наше регије? Оне очито могу само нагађати, како каже британски новинар Нил Кларк, „с којег спрата америчке амбасаде се врши шпијунажа“. Ако се једна Британија понаша „робовски“ према интересима САД, како описати потпуно зависне администрације малих држава, попут Црне Горе.