Предности и недостаци друштвених мрежа

Добар слуга, лош господар!

2037

Друштвене мреже су тековина 21. вијека и наш нови прозор у свијет. Оне су допринијеле да промијенимо многе ставове о људима, љубави, политици, религији, економији… Због друштвених мрежа смо почели да водимо паралелне животе, реални и виртуелни. Шта год мислили о њима, једно је сигурно, друштвене мреже су постале као вода и ватра, добре слуге али лоши господари

Пише: Миња Петровић

Психолози и социолози тврде да живимо брзо и у обиљу информација, а да све то као последицу има да се отуђујемо и заборављамо да његујемо права пријатељства, породицу и брак. Експанзија друштвених мрежа је довела до промијењеног начина живота код већине становника планете.

То што су друштвене мреже, наизглед, бесплатне, чини их примамљивим корисницима, а уједно представља и њихову највећу предност. Међутим, није баш тако. Ако знамо да је ,,вријеме новац” онда је јасно да (се) превише трошимо на Интернету.

Друштвене мреже омогућавају корисницима разноврсне видове комуникације и забаве. Такође, пружају могућност властите презентације, дају осјећај припадности заједници и шансу да се представите у свијетлу каквом желите.

Друштвене мреже су одлично средство за прикупљање и ширење информација али и за испитивање тржишта уколико посједујете неки бизнис. Не постоји мјесто на којем можете на бољи начин да презентујете свој производ или услугу тако великом броју потенцијалних купаца и да ,,чујете” њихово мишљење.

Вођени Обаминим примјером сјајног вођења предизборне кампање на друштвеним мрежама, политичари и политичке партије широм свијета преузимају овај модел. Једина политичка партија која је озбиљно схватила моћ друштвених мрежа и Интернета у Црној Гори је био Демократски фронт на последњим изборима. То је дало добре резултате јер је сигурно да нико није остао равнодушан на њихову кампању што је и примарни циљ маркетинга на Интернету.

ОЗБИЉНА ЗАБАВА

Поред тога што можете стећи озбиљна пријатељства, љубави, послове, на друштвеним мрежама се можете и озбиљно забавити. Оне предстaвљају непресушан извор шала и духовитих објава. Иако и у реалном свијету имамо потребу да будемо другима интересантни и занимљиви, на друштвеним мрежама ова тежња постаје готово императив.

Начини на које стварамо пријатеље у реалном и виртуелном свијету се веома разликују, као и стандарди које постављамо. Сигурно је да у реалном свијету нијесмо увијек спремни да дијелимо информације о себи док на друштвеним мрежама то олако радимо што нас доводи у опасност да непознати људи могу приступати нашим најинтимнијим подацима.

НА ФЕЈСБУКУ ЉУБАВ, НА УЛИЦИ НИ ,,ЋАО”

Колико пута вам се десило да на Фејсбуку упознате особу са којом остварите сјајну комуникацију, међусобно коментаришете, лајкујете, а онда се сретнете на улици и не поздравите се. Са друге стране, некад вас разочара понашање особе, коју познајете уживо, на Фејсбуку. То је доказ да људи нијесу исти у реалном и виртуелном свијету. Неке људе је најбоље оставити ту гдје јесу, да буду реални или виртуелни пријатељи.

Разочарења нијесу ријеткост када је Фејсбук у питању. Истраживања су показала да се већина љубавних веза које се ,,роде “ на Фејсбуку, раскине приликом првог сусрета јер партнери доживе непријатно искуство кад виде једно друго јер су на фотографијама ,,изгледали љепше”.

ЛИЈЕК ЗА КОМПЛЕКСЕ

Врло је мало корисника друштвених мрежа који размишљају о томе какве особе прихватају или додају на своју листу пријатеља. Многима је најбитније да имају што више пријатеља и лајкова, а не воде рачуна о квалитету комуникације коју ће имати на друштвеној мрежи. Ова ситуација је специфична за Фејсбук.

,,На свој Фејсбук зид пуштам људе које бих пустио и у своју кућу”- рекао ми је један пријатељ. Колико год се трудила да бирам пријатеље на Фејсбуку, нисам сигурна да бих већину пустила у своју кућу. Разлог је врло јасан, мој пријатељ приступа озбиљно овој друштвеној мрежи, а ја прилично неозбиљно. За мене је Фејсбук средство за опуштање и забаву. За њега је нешто врло важно, мјесто гдје је нашао многе пословне сараднике, обновио стара пријатељства, сазнао пуно, упознао друге са својим радом, научио много о људима и најважније, пронашао љубав свог живота.

Иако су истраживања показала да се већина људи лажно представља на друштвеним мрежама, мало дубљом анализом њихових профила можете открити доста ствари о њима, које су им врлине, мане, слабе тачке, шта им недостаје, колико су образовани и интелигентни.

Друштвене мреже су одлично средство за лијечење комплекса па ту можете пронаћи мноштво оних који вам презентују свој живот у ,,сјају”. Врло често им је жао да у друштву плате кафу али зато једва чекају да окаче фотографију са путовања или неког скупоцјеног предмета. Кући једу боранију, а на Фејсбуку суши (иако је боранија много здравија).

Шалу на страну, Фејсбук је као живот, сјајан док уживате у његовим чарима, не покушавате да исправљате криве Дрине и не обраћате пажњу на људе који вам уносе негативну енергију, бришете или блокирате оне који не заслужују ваше пријатељство, који вас замарају и, наравно, оне који вам не лајкују ништа већ само воајеришу.