да ли сте знали

Десет највећих генијалаца у историји!

1296

Да ли сте знали да је међу десет највећих генијалаца на свијету једна жена, једно дијете и један Србин?

Стивен Хокинг – IQ 160

Због болести су му предвиђали да неће доживјети двадесету, а он је премашио седамдесету и постао један од најпризнатијих теоријских физичара на свијету.

Алберт Ајнштајн – IQ 165

Човјек чија је теорија релативности направила револуцију у модерној физици. Толико је познат да се његово презиме у жаргону користи као синоним за генија.

Гари Каспаров – IQ 194

Један од најбољих шахиста свих времена. Памти се његов двомеч против ИБМ суперкомпјутера 1996-1997 године, када је резултат био 1:1.

Крис Хирата – IQ 225

Већ са 16 година регрутовала га је НАСА, гдје ради на пројекту колонизације Марса. Ради и као професор физике и астрономије на универзитету у Охају.

Ким Унг Јонг – IQ 210

Као трогодишњак говорио је четири страна језика. Радио је за НАСА 10 година након чега се вратио у родну Јужну Кореју гдје ради на универзитету у Сеулу.

Мерилин вос Савант – IQ 228

Ушла је у Гинисову књигу 1986. године као особа са највећим коефицијентом интелигенције на свијету. Успјешна је пословна жена и ауторка неколико књига.

Леонардо да Винчи – IQ 240

Један од најсвестранијих људи у историји. Поред немјерљивог доприноса у умјетности, правио је скице за подморнице и летилице, тенкове, аутомобиле, штампаче… и све то у 15. вијеку.

Ејнан Коли – IQ 240

Чудо од дјетета из Сингапура је са седам година прошао најтежи свјетски тест из хемије. Тренутно компонује музику, а напамет рачуна Пи до чак 518 децимала.

Никола Тесла – IQ 250

Захваљујући српском научнику, свијет је закорачио у доба модернизације. Аутор је више од 700 патената без којих не бисмо могли да замислимо нашу свакодневицу.

Вилијам Сидис – IQ 250

Почео је да говори са пет мјесеци, а са седам година говорио је седам страних језика. Уписао је Харвард као деветогодишњак, а преминуо је од шлога у 46. години.