СЕКС КРОЗ ИСТОРИЈУ

И богови су уживали у сексу

3797

,,Секс је један од девет разлога реинкарнације. Осталих осам су небитни“ – Георге Бурнс.

Пише: Данина Николић

За неколико деценија, секс је од табу теме постао тема о којој се врло слободно разговара. Међутим, данас се много више говори о сексу него што се упражњава, док вјековима уназад то није био случај. Због начина живота, неоптерећености разним спољашњим факторима, људи су много више упражњавали секс. Да ли су уживали у њему, сигурно јесу, а да ли се секс могао упражњавати без предрасуда зависило је од периода у којем су живјели. Једно је сигурно: секс је присутан од постанка човјека и иако га многи сматрају неморалним, тај ,,неморал“ вуче коријене из далеке прошлости.

СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ ПЕНИСА

Вратимо се у ,,колијевку цивилизације“, Месопотамију. Култура из тог периода је оставила бројне трагове о сексуалним обичајима. Након ратних побједа у храмовима су приређиване гозбе и раскалашни секс. Скоро сви храмови су имали статуе пениса у ерекцији, а организоване су и свечаности у њихову част. Ти догађаји су подразумијевали праве сексуалне вратоломије и оргије.

У древном Египту владале су апсолутне сексуалне слободе међу богатијим сталежима. Секс са партнером истог пола, проституција, инцест и многе појаве које данас сматрамо ненормалним су више од 3000 година прије нове ере биле нешто сасвим уобичајено.

Чак је и египатско божанство било прожето сексуалним мотивима. У Египту је владало вјеровање да је врховни бог Хаос мастурбирањем створио божанство. Статуа божанства Беса је направљена у облику патуљка са огромним удом. Сматрало се да је он заштитник жена па су га оне врло често тетовирале на својим бутинама. У храм Амун су долазиле жене које су имале секс са сваким ко би то желио, а после тога су могле и да се удају.

ЗЕВС ЈЕ БИО БИСЕКСУАЛАЦ

У античкој Грчкој се промијенило схватање улоге жене у сексу. Сада су мушкарци били доминантни, а само су проститутке могле да буду голишаве јавно. Мушкарци су своје жене закључавали, а одлазили су код проститутки које су неријетко и тукли уколико су одбијале да их орално задовоље.

Постоји легенда да је Зевс волио да силује младе жене али и мушкарце. Вјеровало се да се претвара у велики талас који ће зграбити сваку дјевојку која се нађе на обали. Грцима није била страна хомосексуалност па су хомосексуалци за секс најчешће тражили младе момке. Постојао је и обичај да домаћин госту дозволи да има секс са његовим сином или кћерком.

КАЗНА ЗА ПРЕБРЗО СВРШАВАЊЕ

У историји Кине постоје различити ставови о сексу. У почетку се секс сматрао узвишеним чином, а након доласка на власт династије Чин све се промијенило. Секс је постојао само међу супружницима (прије тога су мушкарци редовно посјећивали проститутке вјерујући да оне имају посебну енергију) и то у кревету. У осталим дјеловима куће супружници се нису смјели додиривати ни рукама.

Интересантан је био закон који је забрањивао мушкарцима да прерано доживе врхунац јер су имали обавезу да покрену серију оргазама код жене. Мушкарци су се плашили казне, смрти или болести уколико не испоштују овај закон.

СРЕДЊЕВЈЕКОВНА ТАМА

Средњи вијек је био погубан за секс. Хришћанство је имало ригидне ставове према сексу. Био је забрањен прва три дана брака, затим, недељом, сриједом и петком, три недеље након Васкрса, три дана прије свете Тројице, два мјесеца прије Божића и за вријеме многих других празника. Секс се могао упражњавати само ноћу и то без претјераног додиривања и поза. Анални и орални секс су били забрањени.

У том периоду је постојало вјеровање да је секс игра ђавола и да ће сви који га упражњавају из задовољства бити кажњени. Био је непожељан јер је одвлачио пажњу са религије, а мушкарци који су га упражњавали са проституткама су бивали кастрирани.

Ренесанса се није много разликовала по сексуалним законима од средњег вијека па је било обавезно да жене уђу невине у брак. Због ригорозних закона мушкарци су тешко проналазили партнерке за секс па су се све више окретали другим мушкарцима.

СЕКСУАЛНА РЕВОЛУЦИЈА

Почетак 20. вијека је довео до великих промјена у ставовима о сексу. Сматра се да је Сигмунд Фројд допринио томе да се секс посматра на сасвим други начин. Међутим, прави помак се десио половином 20. вијека када су се формирали разни покрети који су пропагирали сексуалне слободе. Срушени су бројни стереотипи о сексу.

У Црној Гори је секс кроз историју еволуирао па се од ,,крпе преко главе” дошло до потпуних сексуалних слобода и експериментисања. Постоји правило да је жени сваки сексуални партнер други по реду, а сваки мушкарац је ,,спавао са пола града“.