На данашњи дан 1355. Године, упокојио се цар Душан

Најмоћнији Србин у историји!

2725
фреска из манастирске цркве у Леснову

Први српски цар Стефан Урош IV, прозван Душан Силни, најчувенији је српски владар који је ушао у мит обиљеживши своје стољеће, али и цијелу српску историју. Спадао је међу оне изузетне личности које су сматрале да само вјечност може да им заповиједа, а историја суди.

Судбина му је додијелила сву земаљску моћ која се тада могла добити и он ју је зналачки користио. Образовање и вјера су му помагали да схвати императиве свога доба и да разумије људе, а задобијена моћ да доминира својим стољећем.

Био је и славни законодавац: Душанов законик сматра се својеврсним уставом средњовјековне Србије и једним од најзнаменитијих споменика не само српског законодавства већ и читаве српске културе.

Био је син српског краља Стефана Дечанског, којег је уз помоћ властеле збацио са власти. Цар Душан је значајно проширио границе српске државе према југу, искористивши грађански рат у Византији. По освајању знатних византијских територија, Стефан Душан се 1346. крунисао за цара Срба, Грка (тј. Ромеја) и Бугара, а српску архиепископију је прогласио патријаршијом.

Душан је добио титулу цара, тако што су га крунисали српски и бугарски патријарх, као и архиепископ самосталне охридске архиепископије, уз присуство свих игумана и монаха веома утицајне Свете Горе. На српску патријаршију, из политичких разлога, васељенски патријарх Каликст је бацио анатему, као и српски патријарх на цариградску, али су двадесетак година касније оне скинуте.

Довршио је градњу манастира Дечани, а његова најзначајнија задужбина је манастир Светих Арханђела код Призрена, гдје се налазио и његов гроб. Његов син и наследник цар Урош Нејаки је био последњи српски владар из династије Немањића.

Због тога што је био велики супарник византијских царева, Душан је један од неколико владара из династије Немањића који није проглашен за свеца. И поред тога, он се приказује на фрескама и његов култ се вјековима гаји у Српској православној цркви и српском народу.

Цар Душан је био највећи и најзначајнији владар свих Јужних Словена, моћни и утицајни цар који је сасвим оправдано још за живота добио надимак Силни, јер је Српско царство обухватало територије данашње Србије, Црне Горе, Босне, Херцеговине, Албаније, Македоније, Бугарске и Грчке.

карта Душановог царства око 1350. године