МИХОЉСКА ПРЕВЛАКА КОД ТИВТА

Влада Црне Горе дала сагласност за изградњу цркве на Превлаци!

16612
Компјутерска анимација будуће цркве на Михољској Превлаци

Пише: Донко Ракочевић

Главни државни архитекта Министарства одрживог развоја Драган Вуковић дао је сагласност Митрополији црногорско-приморској на идејно решење за изградњу Храма Светог Сергија и Вакха и парохијског дома на локалитету Брда, на Михољској Превлаци, код Тивта. У катастарској евиденицији Управе за некретнине, Митрополија је на локалитету Брда власник 1.584 квадрата. Министарством након оставке министра Павла Радуловића координира премијер Душко Марковић.

Манастир Светог архангела Михаила, настао на темељима старог бенедиктинског самостана, порушен је у 15. вијеку после напада Млечана. Оно што је посебно интересантно за ово свето мјесто је чињеница да је овде Свети Сава, пошто је у Никеји постављен за архиепископа, 1219. основао Зетску митрополију, која ће касније прерасти у Митрополију црногорско-приморску СПЦ.

Темељи разрушеног храма

После пада Душановог царства, Котор се осамосталио, потом био под влашћу Мађарске и Босне, а од 1420. млетачки град. Млечићи су отровали 72 монаха, преко извјесног Марина Друшка из Котора, који је и сам страдао, а онда су топови с бродова, пошто је лажно представљено да се у манастиру појавила куга, разрушили храм.

Сједиште Митрополије је пренијето на Цетиње, а на Превлаци је завладала пуста тишина која је трајала од 15. до 19. вијека. Малену цркву посвећену Светој Тројици обновила је Екатерина Властелиновић (1777-1847), Српкиња из знаменитог братства из Гацка, дарујући за то и последњи дукат богатства. Откупила је потом трећину Превлаке с намјером да обнови манастир.

Црква Свете Тројице на Превлаци, коју је подигла Екатерина Властелиновић (1777-1847)

Како је Екатерина Властелиновић представљала опасност за препредене непријатеље православља, мучки је убијена и у тајности сахрањена. Сва црквена имовина је уништена. Мошти јој почивају у поменутој цркви, као и мошти већег дијела 72 монаха, који су отровани у млетачком налету 1452.

Озбиљнији духовни живот на Превлаци је почео 90-тих година 20. вијека, када је почела и обнова манастирских конака.

Свети мученици превлачки

О помору монаха на Превлаци, који се десио 1452. године, дуго се ћутало. Предање о том догађају је сачувано у сабраним дјелима Стефана Митрова Љубише. Тровање монаха добило је званичну потврду токсиколошким анализама рађеним на ВМА 1997. године.