ЕСПРЕСО КАФА СЕ КОД НАС ПИЈЕ НА ПОГРЕШАН НАЧИН

Два гутљаја ужитка

1778

Пије се топао, скоро врућ, јак, густ, без додатака и у два гутљаја! У ствари, еспресо је на Западу парадигма брзог начина живота, који је сушта супротност некадашњем лаганом вишечасовном испијању кафе

Пише: Донко Ракочевић

Познаваоци кретања на тржишту кафе кажу да би еспресо, који је већ постао планетарни феномен, могао да преузме примат над традиционалним начином спремања пржене кафе у џезви, макар у угоститељским објектима, чак и на подручјима која су била велики поштоваоци управо „турске кафе“.

Међу овдашњим љубитељима добре кафе, еспресо се већ одавно „примио“, с тим да је у многим кафићима прилагођен устаљеним навикама испијања црног напитка – често се служи у великим шољама у које се сипа мање или више млијека. Чак се и сам ритуал дугог испијања „турске“ кафе, пренио на еспресо, тако да многи уз шољицу „кафе из апарата“ у омиљеном кафићу сједе сатима, што је у свијету, наравно, непојмљиво.

Суштина еспреса управо је супротна: пије се топао, скоро врућ, јак, густ, без додатака и у два гутљаја! У ствари, еспресо је на Западу парадигма брзог начина живота, који је сушта супротност некадашњем лаганом вишечасовном испијању кафе.

За прави италијански еспресо потребно је тачно седам грама свјеже мљевене кафе која се на температури од 95 степени и уз притсак од девет бара припрема 25 секунди. Добија се око 25 милилитара еспреса који се служи у загријаној шољи и пије у два гутљаја. Овако припремљена шољица кафе „тешка“ је свега двије калорије.

Све у свему, чини се да је у праву био један неименовани угоститељ који је у свом кафићу написао да је за обичну кафу потребна џезва, а за еспресо – цивилизација!