Из књиге ,,Здравље из Божје апотеке"

Кантарион – мелем за ране!

3799

У старом побожном народном предању црвени цвјетни сок боје крви довођен је у везу са крвљу и ранама нашег Спаситеља. Заиста је кантарионово уље најбољи мелем за ране; оно ублажава болове, спречава упале и лијечи

Кантарион, који од јула до септембра расте на травнатим лединама, на ивицама шума, на бреговима и ливадама, у народу је познат и под именима госпин цвијет, бљузгавац, ивањчица, крвавац, марина ручица и госпино зеље. По овим народним именима види се колики је његов значај као љековите биљке.

Чај од кантариона се употребљава код оштећења нерава и код живчаних тегоба свих врста, код повреда од ударца и код последица јаког напрезања. Такође је одличан лијек против дијареје.

И против тригеминусне неуралгије се можемо борити ако дневно пијемо двије до три шоље чаја од кантариона, а споља током дужег времена у обољела мјеста утрљамо уље од ове биљке.

Кантарион лијечи и говорне сметње, немиран сан, нападе хистерије и мјесечарење, као и мокрење у кревету и депресију. Препоручује се шест узастопних кантарионових купки ногу недељно код живчаних поремећаја било ког поријекла.

Младе дјевојке у годинама свог развоја требало би током одређеног периода да пију дневно двије шоље чаја од кантариона; он подстиче развој женских органа и регулише нередовне менструације.

Уље од кантариона је много хваљен природни лијек. Свака кућа би требало да га има. Оно своје љековито дејство задржава двије године по справљању и са успјехом се употребљава не само код отворених рана, свјежих повреда, крварења, отеклих жлијезда и као средство за његу храпаве коже лица него је ефикасно и као средство за утрљавање код болова у леђима, затим код крстобоље, ишијаса и реуме.

Да бисте при руци увијек имали прави кућни лијек за разне опекотине, направите уље од кантариона тако што ћете цвјетове ове биљке ставити у ланено уље. Оно можете користити и против опекотина од сунца, када се сунчате.