НА ЛИЦУ МЈЕСТА

Ноле је поријеклом од Дамјановића са Чева!

7557

Историја каже да су се Ђоковићи населили 1730. године у Јасеново Поље са Чева, бјежећи од Турака јер је Ђоко Дамјановић (отуд и презиме Ђоковић) убио једног агу. Новаков прадеда Неђељко  је 20-их година прошлог вијека продао кућу у Јасеновом Пољу и са два сина отишао у Метохији, гдје је добио земљу због заслуга у ранијим ратовима

Пише: Марко Милачић

Вјетар са снијегом покривене планине Војник фијуче кроз Јасеново Поље као да је децембар. Сат времена нијесмо срели никога. Ни на цести, ни у двориштима, ни на локалном гробљу. Податак са пописа да у Јасеновом пољу, селу одакле коријене вуче Новак Ђоковић, у двадесетак кућа живи 77 душа звучи претјерано оптимистично.

Нова црква Архангела Михаила је закључана. А прича се да је на освештању цркве прије четири године ту дошло пар хиљада људи да види најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића који је био највећи донатор за изградњу нове цркве.

Па гдје је сав тај народ? После сат времена шетње Јасеновим Пољем, срећемо старину Војислава Ђоковића (85) који нас зове у кућу да се загрејемо и уз чашицу домаће ракије почиње причу.

ПОБЈЕГЛИ ОД ТУРАКА

– Значи, дошли сте да направите причу о селу гдје су рођени преци нашег Нолета. Овдје живе само Ђоковићи и Тодоровићи. Има око 20 кућа, али махом људи током зиме не живе овдје, већ у Никшићу. Ево, ја сам дошао прије пар дана и остајем до новембра. Као хајдук – прича деда Војо.

Историја каже да су се Ђоковићи населили 1730. године у Јасеново Поље са Чева, бјежећи од Турака јер је Ђоко Дамјановић (отуд и презиме Ђоковић) убио једног агу.

Остаци куће Новаковог прађеда Неђељка Ђоковића у Јасеновом пољу, који се прије скоро сто година одселио у Метохију

Но, да се вратимо мало ближој прошлости. Новаков прадеда Неђељко са својом супругом Саром је 20-их година прошлог вијека продао кућу у Јасеновом Пољу и са два сина отишао у село Воћњак у Метохији, гдје је добио земљу због заслуга у ранијим ратовима.

ОБЕЋАЊЕ

– Ипак, они су ипак почетком Другог свјетског рата побјегли назад у родно село јер су страховали од албанског ножа. Примио их је мој близак стриц Новак Ђоковић. У знак захвалности, Неђељко и млађи син Владимир обећали су да ће неком свом потомку дати име Новак. Тако је и Владов унук добио име. И заиста Ноле нестварно личи на прађеда по коме је добио име – прича Војо.

Предак по коме је Ноле добио име је био неверјоватан борац и родољуб – живио је и радио у Чикагу од 1905. године, али се два пута враћао у Црну Гору да би учествовао у балканским ратовима

Предак по коме је Ноле добио име је био неверјоватан борац и родољуб. Он је живио и радио у Чикагу од 1905. године, а два пута се враћао у Црну Гору да би учествовао у балканским ратовима. Убрзо се за стално вратио у своју земљу гдје је радио као судија поротник.

СЕЛИДБА

После Другог свјетског рата, Владимир се враћа у Метохију. У Косовску Митровицу се сели 1951. године. Десет година касније рађа се Новаков отац Срђан. А породица се почетком осамдесетих сели у Београд, на Бањицу.

– Ишао сам код Влада у Митровицу. Срђан и Горан су још били дечкићи. Ја и Новаков ђед Владимир смо се баш волели, Па и мој син кад је служио војску у Београду често је ишао код њих на Бањицу да се пресвуче у цивил и изађе у град – каже Војо.

Као и сви Ђоковићи, поносан је на најбољег тенисера на свијету.

– Он је наше село избацио у орбиту. Због њега се чуло за Јасеново Поље. Вољели бисмо сви када би још чешће могао да долази да нас посјети. Ма, имамо ми наше окупљање Ђоковића. Ове године би требало да буде у Београду. Ђоковићи из Београда су обећали да ће све организовати и да ће нас тамо дочекати. Наравно да ћу да идем – каже Војо.

О тенису скоро да нисмо ни причали. Шта ту има да се прича. Ноле је најбољи.