СЕКС МАТЕРИЈА

Учимо се од сперматозоида!

4722

Полне ћелије знају све о нама, па би требало да ви бар нешто знате о њима. Поготову што је фиозофија оплођења – најпрефињенија радња у природи и њене принципе треба у потпуности прихватити у животу. Шта мушкарац може да научи од сперматозоида, а шта жена од јајне ћелије?

Пише: др Јово Тошевски

Сперматозоид је мушка полна ћеија. Састављен је од тијела чији највећи дио заузима једро, у којем се налази генетски материјал који ће се спојити с јајном ћелијом жене. Друга упадљива ствар на њему јесте реп који му омогућава велику покретљивост и чији ће га рад довести до крањег циља – јајне ћелије која се налази дубоко у утроби жене, у проширењу јајовода.

На мањем увећању, на свјетлосном микроскопу, види се да на предњем дијелу има творевину налик врху копља, а реп добија изглед вишеструког бича који је стално у покрету.

Јајна ћелија је, пак, округла и мирна, слабе покретљивости. Она је једноћелијска дама у сваком погледу.  Најприје она тихо чека да сазри и да се ослободи на површини јајника. Када се то догоди, сазрелу је са површине јајника буквално покупи највећи пипак међу бројним израштајима на улазном дијелу јајовода, који су слични онима који посједују медузе.

Улазни дио јајајовода личи на грабљивицу попут морске сипе и он то заиста јесте, јер убацује јајну ћелију у унутрашњост јајовода. Трепље које јајовод посједује, доносе јајну ћелију до проширења у којем она чека да дође сперматозоид. Њена главна тактика је у чекању. Више њих ће доћи, али ће јајна ћелија пустити само једног да уђе, а затим ће се одмах затворити за све друге  такмаце.

Ево врхунске правде из порука полних ћелија које, иако носе ваше информације, више брину о наследнику него о вама, јер није важно ништа друго осим њихвоог сједињавања.

Да ли вам је сад јасно да сте носачи гена, а не титулари, власници компанија, сељаци, богаташи или ма шта друго, и да природа презире све што сте о својој улози у друштву уобразили, уз пажљиво његовање уобразиље! Ако сте својим радом додали својим генима неку информацију која ће бити корисна за потомство, то је најважније.

ПОУКА ЗА ЖЕНЕ: Никада нећете погријешити ако се понашате као јајна ћелија. То значи – мирно и стрпљиво. Мушкарац ће свакако наићи, као што то чини и сперматозоид. Не смије да буде разлике између свакодневног понашања и оног у оплођењу.

ПОУКА ЗА МУШКАРЦЕ: То што раде ваши сперматозоиди требало би да радите и ви. Они се крећу са циљем, способни су да премосте све препреке и не сумњају у свој успјех. Замислите какав би то сперматозоид био када би на пола пута стао, јер је посумњао у себе, питајући се куда је то пошао и зашто то ради. На крају, ако не успију данас, сигурно ће успјети сјутра.