истраживање универзитета у сингапуру

Чај – благотворнији од кафе!

1685

Када бисмо пили чаја колико и кафе, ризик за деменцију смањио би се и до 60 одсто, а најбоље је пити црне чајеве. Флавоноиди, полифеноли и танини, па чак и флуор, односе побједу над кофеином. Само двије шољице црног чаја дневно смањило би ризик од деменције до 55 одсто, показало је истраживање Универзитета у Сингапуру

Чај, посебно црни, захваљујући богатству благотворних састојака пуно је захвалније освјежење од кафе која је до сада на рачун кофеина сматрана пријатељем концентрације и когнитивних потенцијала уопште.

Студија је обухватила 2500 појединаца у старости од 55 и више година и водила се евиденција о њиховим навикама испијања чаја. Свако се потом подвргавао тестирању когнитивних функција. Експеримент је поновљен двије године касније па је откривено да су љубитељи црног чаја показали најмањи пад у когнитивним способностима, што је један од првих знакова деменције. Они који су пили шест до 10 шољица на дан побољшали су шансе за до 63 одсто у односу на оне који уопште немају те навике.

Научници још нијесу сасвим сигурни који састојак чаја штити мозак, али је одавно познато да антиоксиданси флавоноиди, којима је богат, штите ћелије од пропадања.

Тестирања на животињским субјектима показала су да кроз чај флавоноиди спречавају развој канцерогених обољења коже, плућа, усне шупљине, желуца, јетре и простате, као и да штите од срчаног и можданог удара. Још један занимљив састојак је флуор из чаја који може благотворно дјеловати на зубе за разлику од кафе која их уништава.