ЉЕПОТА ПОРОКА

НУДИЗАМ: Животно опредјељење или егзибиционизам?

2616

„Само празна и слијепа душа не види чињеницу да је стопало племенитије од ципеле, а да је кожа неуспоредиво љепша од тканине која ју покрива…“ (Микеланђело)

Пише: Ана Илић

На плажама широм свијета све је више нудиста који своја гола тијела излажу на милост и немилост сунцу, вјетру, мору, али и погледима знатижељника. Највећи нудисти су свакако Њемци, а одмах иза њих Холанђани, Швеђани, Чеси, Французи и Данци.

Човјек модерног доба жуди за слободом и неспутаношћу, што је један од разлога да се многи окрећу нудизму. Филозофија нудизма је природа без граница. За присталице, нудизам је животна филозофија прихваћања голог тијела таквог какво јесте, без сувишних оптерећења одјећом. Они само уживају у свом праву да раде са својим тијелом што желе. Међутим, у многим земљама натуризам је забрањен или дозвољен само на специјалним и посебно означеним мјестима, стриктно одвојеним од оних који преферирају купање и сунчање у купаћим костимима. Значи, наметање голога тијела особама које то сматрају непожељним, неукусним или чак непристојним, није дозвољено.

Од педесетих година, популарност нудизма је у порасту. Купања и сунчања у Евином костиму има свугдје. Негдје више, негдје мање. У томе Европа предњачи у односу на САД. Купање и сунчање без одјеће је могуће у земљама Скандинавије, дјеловима западне Европе, дјелимично у Словенији и Хрватској. С друге стране, у неким државама се за неспутано и голишаво уживање у чарима љета иде у затвор или, у најбољем случају, плати казна.

У већини америчких савезних држава лако се може десити да вас због топлеса ухапсе. На Флориди је законом сасвим јасно прописано: Осамдесет посто груди и задњице мора бити покривено. Под будним оком полиције, посебно на јавним мјестима, су и сексуалне навике грађана. Ухвате ли вас на Тајланду да се купате голи, у топлесу или вас затекну у врућем загрљају на врелом пијеску, очекује вас изгон и доживотна забрана поновног уласка у државу. Ригорозне мјере, законски санкциониране, очекују вас и у Сингапуру и Малезији. Ако се којим случајем затекнете у Египту, заборавите на нудистичке плаже. Дјевојка у топлесу је у опасности не само од полиције него и од домаћина који би такву странкињу по брзом поступку могли прогласити ни више ни мање него проститутком.

Чак и у неким ближим дјеловима Европе, попут Италије, на нудизам се не гледа благонаклоно. Италијани као заклете естете згражавају се већ и при самој помисли на љето, голе трбухе и целулит. Стога се немојте чудити платите ли новчану казну ако се одлучите да од плаже до хотела прошетате у бикинију. Исто се може догодити и вашем пратиоцу који се одлучи на шетњу градом било у купаћим гаћицама, било у шортсу без мајице.

На срећу многобројних поклоника нудизма, на свијету постоје и државе попут Шведске. Тамо су службене нудистичке плаже углавном празне, јер у Шведској се можете голи излежавати, сунчати и купати на мјестима која вам год падну на памет и с ким год вам то срце пожели. Једино што им на том далеком сјеверу недостаје, јесте већи број топлих дана.

Прави рај за нудисте у Хрватској представља острво Раб, затим кампови Коверсада на Врсару и Соларис у Поречу. Најоригиналније нудистичке плаже налазе се у Грчкој. Међу безброј плажа на егејским и грчким острвима, као што су Крф и Миконос, најљепша је, тврде познаваоци, нудистичка плажа Банана на Скијатосу.

У своје вријеме, СФРЈ је важила за један од ријетких рајева за нудисте. На југословенским плажама снимани су многи филмови домаће и стране продукције у којима костимографи нису имали много посла. Љубљанска телевизија је давних седамдесетих снимила први документарац о гостима нудистичких кампова Соларис у Поречу и Коверсада у Врсару. У Југи је ББЦ снимио документарни филм о Риридху Кларку, заклетом нудисти и активном борцу права на голотињу. Данас већ култни филм Љепота порока Живка Николића, у којем су главне улоге играли Мира Фурлан, Милутин Караџић и Ален Нори, сниман је на плажама Аде на ушћу Бојане у Јадранско море.

Многи психолози, а и сексолошка истраживања, упућуја на то да натуризам позитивно дјелује на људску сексуалност. Сматра се да нудизам ослобађа људе фрустрација и комплекса, те на тај начин смањује и број кривичних прекршаја у друштву. Породични нудизам је вјероватно нешто над чиме ће се згрозити већина, али управо тај вид туризма препоручују сексолози, сматрајући да дјеца која одрастају у натуристичким фамилијама од малих ногу уче да прихватају људско тијело као дио њиховог природног окружења, без осјећаја страха или стида од властитог или туђих тијела.

У везу с нудизмом врло често се доводи и секс. Често се натуристички центри представљају као мјеста гдје се одигравају најгоре оргије што, тврде нудисти, није тачно.

Посматрали натуризам као ствар животног опредељења, како га виде његове присталице, или патолошког егзибиционизма како га виде они који ни под разно не би себи или својим ближњим такво што допустили, остаје чињеница да је уштеда на купаћим костимима свакако значајна финансијска ставка у просјечном кућном буџету.