љековита својства златне рутвице

Златница – биљка која доноси утјеху

2569

Анђео љековитих биљака стоји непосредно поред златне рутвице. Када нас опхрвају тешка осјећања, умирујуће дејство ове биљке осјећамо као руку која милује и глади. Већ сам поглед на златницу у пољу делује умирујуће на нас. Треба да будемо захвални што у нашој близини постоји једна биљка која нам доноси утјеху

У народу је позната и као златица, златна рутвица, челеби-грана, златна шиба, штапика. Ова љековита биљка може се наћи на рубним подручјима шума, у јарку пуном воде, на падинама и на шумским површинама гдје је дрвеће посјечено.

Стабљика, густо обрасла златножутим звјездастим цвјетовима, достиже висину од 80 цм. Цвјетови се скупљају од јула до октобра. Употребљавају се код цријевних обољења и код крварења из цријева. Али, златна рутвица је, прије свега, на цијени као љековито средство против обољења бубрега.

Цвјетови и листови златнице дјелују расхлађујуће, а с обзиром на то да биљка дјелује диуретично, препоручује се код већине болести бубрега и мокраћне бешике.

Велики швајцарски травар свештеник Кинцле говори у својим списима о једном 45-годишњем човјеку који је имао тешку болест бубрега и чије се стање стално погоршавало, тако да је на крају један бубрег морао бити одстрањен. И други бубрег му је био загнојен и није више могао да ради како треба. Онда се човјек подвргао кури златницом. Помешао је исте количине златне рутвице, жутог ивањског цвијећа и жуте мртве коприве, припремао чај од ове мјешавине и у гутљајима пио три до четири шоље дневно. Његове тегобе потпуно су нестале, како је рекао, за 14 дана.

Златница заједно са жутим ивањским цвијећем и жутом или бијелом мртвом копривом помаже чак и код атрофије бубрега, хидронефрозе (водене болести бубрега) и када је болесник прикључен на вјештачки бубрег.

Бубрези реагују на сва психичка стања човјека. Они већином „осјете“ када човјек доживи психички стрес, било да је то због изненадне смрти блиске особе, било неког другог несрећног случаја. Златница се потврдила као љековита биљка која веома позитивно утиче на душевни (емоционални) живот човека. Стога би чај од ове биљке обавезно требало пити када су посриједи разочарање и друге душевне тегобе.

Анђео љековитих биљака стоји непосредно поред златне рутвице. Када нас опхрвају тешка осјећања, умирујуће дејство ове биљке осјећамо као руку која милује и глади. Већ сам поглед на златницу у пољу делује умирујуће на нас. Треба да будемо захвални што у нашој близини постоји једна биљка која нам доноси утјеху.