ИСТРАЖИВАЊЕ БРИТАНСКИХ НАУЧНИКА

Здрава исхрана важнија од физичке активности!

1368

Физичка активност има малу улогу у борби против гојазности, тврде британски научници и кажу да се умјесто тога треба фокусирати на здраву исхрану

Британски научници су спровели истраживање о здравој исхрани и усагласили се да је вријеме да се разбије мит о вјежбању. ,,Физичка активност важна је у борби против дијабетеса, срчаних болести и деменције али њен учинак на смањење килаже је минималан. Кључ је унос шећера и угљикохидрата“, објаснили су.

Споменути научници, међу којима је угледни лондонски кардиолог Асим Малхотра, за  погрешно увјерење да вјежбање пружа равнотежу нездравој исхрани оптужује прехрамбену индустрију.

Малхотра је рекао да је тактика произвођача хране ,,страховито слична“ оној коју користе дуванска индустрија и произвођачи газираних и заслађених напитака. Тражи и да се прекине свака маркетиншка повезаност индустрије брзе хране и спорта.

Ово истраживање је показало да 40 посто особа, чија је тјелесна тежина у оквиру нормалних вриједности, у организму носи штетне метаболичке абнормалности повезане са гојазношћу.

Упркос томе, шире се поруке да се нормална тежина може задржати губљењем калорија. Малхотра тврди да је најважније знати извор калорија јер истраживања показују да је код особа које претјерују са уносом шећера ризик од развоја дијабетеса 11 пута већи него код оних који на једнак начин претјерују са конзумирањем масти.

Научници подсјећају и на истраживања и доказе о томе да нездрава исхрана узрокује више болести од алкохола и пушења заједно.

,,Гојазна особа не мора прстом мрднути да би смршала, мора само мање јести. Забрињава ме погрешна порука која се шаље јавности – да док вјежбате можете јести шта хоћете, а то је научно неутемељено и погрешно“, рекао је Малхотра.

Већина љекара и научника сматра да је Малххотра у праву, с тим да је најбоље комбиновати здраву исхрану са вјежбањем.