изазивају је паметни телефони

Укочен врат постаје глобална болест

1783

Највећа европска групација физијатара и медицинских специјалиста који се баве болестима кичме, Јуроспајн са сједиштем у Цириху, упозорила је на негативне посљедице претјераног коришћења паметних телефона наводећи да ће укочен врат постати глобална болест нових генерација младих људи.

Указује се да су паметни телефони, иако потребни свима, у толикој мјери ушли у свакодневни живот људи да су постали њихов неизоставни пратилац, било да се носе у џепу, торбици, а неријетко их, вјештим балансирањем, људи држе између уха и рамена док разговарају.

Управо ће ово, последње наведено, врло брзо утицати на здравље корисника телефона, јер се послије неког времена може осјетити нелагодност и врло често ухо корисника почиње да се загријава, а врат да боли.

Мада ужарено ухо можда није предмет бриге специјалиста за кичму, друга посљедица претјераног коришћења паметних телефона то дефинитивно јесте, а то је укочен врат, наводи Јуроспајн.

Текст врат је појам који се користи за описивање болова у врату и могућих оштећења која се јављају због сталног гледања наниже у мобилни телефон, таблет или други бежични уређај током дужег временског периода.

Људска глава може да тежи пет килограма и када се нагне напријед да би се гледало у дисплеј електонског уређаја, врло често под углом од 60 степени, вратни мишићи трпе пет пута веће оптерећење, јер физичка снага и гравитација повећавају притисак који који тежина главе врши на вратне мишиће на 25 и више килограма.

Наша рамена и вратни мишићи онда трпе тај појачани притисак тежине, као резултат неугодног положаја главе. Познате дугорочне посљедице тога могу да буду нелагодности у врату, бол укоченост и главобоље које се временом могу погоршати.

Проф, др Маргарета Нордан, предсједница Јуроспајна, предлаже да се праве честе паузе у коришћењу мобилних уређаја током дана, а проф, др Томас Блатерт, секретар у овој организацији објашњава да симптоми текст врата морају помно да се прате јер су све битнији, будући да углавном погађају младе и здраве генерације. Зато стручњаци са Јуроспајна савјетују редовно вјежбање мишића врата коко би се они ојачали и на тај начин опустио и врат и мишићи леђа.