ТУМАЧИМО БИБЛИЈУ

Зашто жене покривају главу приликом молитве?

6437

У Првој посланици Коринћанима, апостол Павле говори и о односу мужа и жене, те зашто жена мора да покрива главу када се моли

Одељци овог поглавља Посланице Коринћанима били су предмет многих расправа. Неки мисле да се упутства односе само на Павлово доба. Неки чак иду толико далеко  да тврде како су ти стихови одраз Павлових предрасуда према женама, јер је био нежења! Остали једноставно прихватају поруке тог одељка и покоравају се тим налозима, премда их до краја не разумију.

(11-2) Свакоме мужу глава је Христос, а муж је глава жени, а Бог је глава Христу. Треба нагласити да потчињеност не значи инфериорност. Христ је подложан Богу Оцу али није мање вриједан од њега. Ни жена није мање вриједна од мужа, премда му је потчињена.

(11-5) И свака жена која се гологлава моли Богу или пророкује, срамоти главу своју. Она у ствари тиме показује да не признаје мужевљево, од Бога дато, првенство и не жели му се потчинити.

(11-7) Али муж не треба да покрива главу, јер је слика и слава Божија; а жена је слава мужевљева. То значи да је мушкарац постављен на Земљу као Божји представник како би над њом владао. Мушкарчева непокривена глава ћутљиви је свједок те чињенице. Жени никад није дат положај првенства, умјесто тога,  она је слава мужева у томе што очигледно уступа ауторитет мушкарцу.

(11-9) Пошто муж не би саздан ради жене, него жена ради мужа. Сврха стварања и овдје је назначена да би појачала тврдњу. Та није мушкарац првенствено створен ради жене,  него жена ради мушкарца. Господ је изричито устврдио у Пост 2,18: „Није добро да човјек буде сам; начиниће му помоћ као што је он.“

(11-11) Ипак, у Господу нити је муж без жене ни жена без мужа. Другим ријечима, мушкарац и жена су међусобно зависни. Они требају једно друго, па се замисао о потчињености уопште не противи замисли о заједничкој међузависности.

(11-12) Јер као што је жена од мужа, тако је и муж кроз жену, а све је од Бога. Жена је од мужа по стварању, то јест створена је од Адамовог ребра. Али, Павле истиче и да је муж по жени. Тиме мисли на рађање. Жена рађа мушко дијете. Бог је створио савршен склад како би приказао да они не могу живјети једно без другог.

(11-15) А жени је слава дата ако има дугачку косу? Јер јој је коса дата умјесто покривала! Многи су погрешно разумјели овај стих, будући да се у њему каже да је жени дата дуга коса умјесто вела, те мисле да јој није нужно друго покривало. Прави аргумент овог 15-ог стиха јесте да постоји стварна аналогија између духовног и природног. Бог је жени дао природно покривало славе на начин на који то није дао мушкарцу. У томе постоји духовно значење. Оно нас учи да жена када се моли Богу треба носити мараму на глави. Оно што је истина у подручју природног, мора бити истина и у подручју духовног.